Богдан Кирилов: Зелените коридори може да продължат (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9779691 www.24chasa.bg
Богдан Кирилов КАДЪР: БНТ

От днес стартира имунизирането на лица, записани в електронния портал с РНК ваксина

Близо 274 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" пристигнаха в България тази сутрин. Те бяха приети в логистичния център, откъдето ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

Тази седмица у нас ще пристигнат доставки и от четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини. На 12 май се очакват 12 000 дози от "Янсен", на 13 май 36 000 от "Модерна" и 46 500 от "Астра Зенека", съобщи Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарства.

Това, което беше постигнато като споразумение от ЕК с лидерите на държавите и компанията производител за ускорени доставки, реално се случва, подчерта Кирилов, цитиран от БНТ. 

На въпроса дали "зелените коридори" ще продължат, Кирилов обясни, че днес е предвидена среща на Ваксинационния щаб, на която това ще бъде обсъдено. По думите на Кирилов, има достатъчно налични количества ваксини в страната, регулярно се извършват доставките.

На този етап данните показват, че "зелените коридори" могат да продължат да функционират, заяви Кирилов.

От днес стартира и ваксинирането на лицата, които са записани в електронния портал, като при записване може да се индикира предпочитана ваксина - РНК или аденовирусна, като в момента има и от двата вида РНК ваксина.

Днес се провежда среща между Информационно обслужване, общопрактикуващите лекари и здравното министерство, за да стартира системата, даваща възможност за заявки за брой ваксини.

50% от доставките ще бъдат насочени към личните лекари. Надявам се, че с чисто логистичното улеснение с възможността за заявка, целият процес ще бъде ускорен, заяви още Богдан Кирилов.