Съдят наркоман и алкохолик за жестоко убийство на клошар

https://www.24chasa.bg/novini/article/9780610 www.24chasa.bg

Окръжната прокуратура във Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А.А. (на 26 г.) и М.Д. (на 18 г.) за убийство, извършено от тях по особено мъчителен начин и с особена жестокост.  

Двамата обвиняеми се познавали, често се срещали в заведенията във врачанското с. Търнава. Поддържали отношения с криминално проявени лица и често злоупотребявали с алкохол.

На 5 август 2020 г. А.А. и М.Д. срещнали 40-годишния Вени П. в парка до църквата в с. Търнава. За него се знаело, че проявява агресия след употреба на алкохол, има психиатрични проблеми и преспива на различни места.

Не след дълго тримата тръгнали към намиращото се наблизо изоставено училище. В приземното помещение на нефункциониращата сграда те пили бира и пушели „чай“. Без причина Вени  П. отправил обидни думи спрямо М.Д. Това го ядосало и той му отвърнал с юмручен удар в лицето, вследствие на който мъжът паднал. Нанесъл му още няколко удара, взел тротоарна плочка и с нея продължил да го бие по главата.

След като престанал да го удря, М.Д. казал на обвиняемия А.А. да пререже гърлото на Вени с ножа и той го сторил. Със същото оръжие М.Д. направил прорези по тялото на пострадалия. Счупил ножа и пъхнал острието под ламперията на изоставената сграда, а дръжката изхвърлил в близкия геран. Двамата обвиняеми се уговорили да не казват на никого за случилото се.

На следващия ден тялото на заклания било открито и бил подаден сигнал на телефон 112. В хода на разследването на тежкото престъпление извършителите са били установени.

От заключението на съдебномедицинската експертиза е видно, че причината за смъртта на Вени П. е остра масивна кръвозагуба, настъпила вследствие на прерязване на магистрални кръвоносни съдове в областта на шията и довела до състояние, несъвместимо с живота.

Установено е, че по време на жестокото убийство обвиняемият М.Д. е бил под влияние на наркотични вещества - марихуана, канабис и други. В организма на А.А. имало наличие на лекарствени средства и техни метаболити - диазепам, карбамазепин, окскарбазепин, хлорпотиксен, както и алкохол.