Слух, че Ангел Величков ще е външен министър, пуснал си снимка с Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/9781597 www.24chasa.bg

Дипломат от кариерата е за военното ведомство

Слух, че външен министър в служебното правителство ще е Ангел Величков, тръгна вчера, след като той си пусна във фейсбук снимка с президента Румен Радев в Гербовата зала на “Дондуков” 2. Снимката бе придружена с коментар: “Не плачи, Майко - идват по-добри Времена. Вервай ми! Трите Лъва с Короните - няма да са вечно на колене!”

Това накара мнозина да пророкуват, че Величков, който беше зам.- министър в МВнР в кабинета “Орешарски”, ще оглави българската дипломация. Величков бе заместник на Кристиан Вигенин в периода май 2013 - август 2014 г. Преди това кратко участие във властта у нас той учи и живее в САЩ. Бил е на различни позиции в офиса на конгресмена Джеф Фортенбер от щата Небраска. Работи и за офиса на сенатор Майк Йоханс.

След края на правителството на Орешарски Величков се връща в САЩ и до миналата година е на работа към Департамента по земеделие на щата Небраска като представител по международната търговия на щата.

Другото име, сондирано за служебен военен министър, е на дипломат от кариерата. Става дума за Георги Панайотов, който доскоро бе постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк. Панайотов е завършил МГИМО в Москва през 1994 г. Владее английски, немски, руски и албански. През 2002 г. става заместник-ръководител на българската дипломатическа мисия в Кабул, Афганистан. След това е началник на отдела за НАТО във Външно, а през 2010 г. е изпратен във Вашингтон като заместник-шеф на посолството ни в САЩ.

Вариант за министър на спорта пък е президентът на българската и на европейската федерация по модерен петобой Андрей Кузманов.

Тръгна и слух, че Румен Радев още не е подредил екипа на втория си служебен кабинет. Затова още не е ясно кога ще стане предаването на властта. Запознати с президентските дела били изненадани, защото държавният глава сондирал за избори през юли дни след вота на 4 април, за което “24 часа” писа на 8 април. Според други забавянето станало, защото Радев получил много откази от поканените за министри.