Гърция очаква първите чуждестранни туристи с надежда и несигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/9782601 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

122 полета до дестинации в Гърция е планирал за първите 15 дни след отварянето на гръцкия туризъм най-големият европейски туроператор TUI, съобщава "Катимерини". Гърция ще се отвори за туристи от чужбина от 14 май. Повечето полети ще бъдат от Германия. Представители на TUI регистрират задоволително търсене на пътувания до Гърция. Несигурността обаче остава, доколкото все още е неизвестно колко от тези резервации ще се превърнат в действителни полети, пише вестникът.

Гръцкото правителство засега слага "спирачка" на възможността за привилегии за гражданите си, които са се ваксинирали срещу коронавирус, съобщава още "Катимерини". Това "няма смисъл, освен ако бъде отворена (платформата) за всички възрастови групи", е заявила говорителката на правителството Аристотелия Пелони по повод доклад, внесен от министъра на икономиката Адонис Георгиадис, предаде БТА. 

"Типос Тесалоникис" пише, че вече е започнала дискусия за възможността за ваксиниране на учениците, след като гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикилиас обяви, че следващата учебна година ще започне с ваксинация на учениците. Засега учените са предпазливи по темата за ваксинирането на лица под 18 години, но въпросът е вече отворен сред международната научна общност.

Икономическото издание "Нафтемборики" пише, че гръцката икономика е отчела обнадеждаващи резултати в края на първото тримесечие на годината, с което е засилила очакванията, че възстановяването й вече е започнало. През март се е увеличил гръцкият износ, показват официалните статистически данни. Същевременно обаче е нараснал и търговският дефицит заради по-големия ръст на вноса в абсолютна стойност. През март общият обем на гръцкия внос е достигнал до 5428 млн. евро или с 31,6 процента повече от март миналата година. Износът е бил 3338 млн., като отбелязва растеж от 34,6 процента. Дефицитът е бил 2090 млн. евро - с 27,1 процента по-висок от миналия март. През март е отчетено и нарастване с 5,5 процента на индекса на промишленото производство.