Коя е Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

https://www.24chasa.bg/novini/article/9782734 www.24chasa.bg
Виолета Комитова (вляво) по време на дебат за велосипедните алеи с участието и на тогавашия (през 2017 г.) омбудсман Мая Манолова.

Служебната министърка на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова е дългогодишен преподавател в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Тя е известна по-скоро като автор на разработки по урбанизъм, градоустройство и промишлена архитектура. Носител е на много награди от архитектурни конкурси. 

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. 

Комитова веднъж вече участва в служебно правителство, назначено от Румен Радев - това на Огнян Герджиков. В него тя беше заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Единствените й публични изяви тогава бяха свързани с критики срещу току-започналата тогава - през 2017 г., национална програма за саниране. 

Не е известно Комитова да членува в партия. Член е на две браншови организации - Съюза на архитектите в България и Камарата на архитектите в България. 

Комитова има обща фирма с дъщеря си Гиляна, основана през 2009 г. Тя е получател на европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони, с което са изградени две къщи близнаци в Поморие, които да се използват като къщи за гости.