Гълъб Донев е служебен министър за втори път, той измисли еднодневните договори

https://www.24chasa.bg/novini/article/9783750 www.24chasa.bg

Вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика ще бъде Гълъб Донев. Това стана ясно от публикувания днес указ на президента Румен Радев, с който назначава служебен кабинет до предсрочните избори на 11-и май.

Гълъб Донев бе социален министър и в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков през 2017 г., отново назначен от Радев.

Още от 2001 г. Донев работи в социалното министерство като постепенно стига до шеф на Главна инспекция по труда при тройната коалиция и зам.-министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов докато министър бе Ивайло Калфин. Донев е автор на идеята за въвеждането на еднодневните трудови договори, които позволяват на земеделски производители да наемат безработни за краткосрочен труд като хората не губят правото си на социални помощи и едновременно с това им се плащат осигуровки върху заплатата.

Гълъб Спасов Донев е роден през 1967 г. в София. Завършва 35-та Руска езикова гимназия в София. Придобива магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализира Бизнес и мениджмънт в УНСС.Той е и възпитаник на военновъздушното училище в Долна Митрополия, също както и президентът Радев. Донев обаче е завършил политически профил, а не е летец. Двамата обаче не са учили заедно във военното училище, тъй като държавният глава е с 4 години по-възрастен.

Гълъб Донев започва кариерата си в Министерството на труда и социалната политика през 2001 г. като директор на дирекция “Условия на труд и управление при кризи”.

От 2005 до 2006 г. е и.д. главен секретар на Министерството на труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. През 2008 г. става председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж.

От 2001 до 2007 г. Гълъб Донев е директор на дирекция “Условия на труд и управление при кризи” в Министерството на труда и социалната политика.

От 2007 до 2009 г. е назначен за изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ от тогавашния министър на БСП Емилия Масларова. Първото нещо, с което се заема е да нареди на инспекторите да започнат проверки в мините заради множеството трудови злополуки. Той успява да прокара наредба за фиксирани бонуси върху заплатите заради стаж и професионален опит.

През 2009 г. става зам.-председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”.

От 2014 до 2016 г. е заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика. Една от основните му инициативи тогава е за въвеждането на еднодневните трудови договори. Подава оставка след оттеглянето на Ивайло Калфин.

Сред длъжностите, които заема след това са зам.-директор на дирекция „Административно и информационно обслужване“ на и зам.-директор на дирекция „Вътрешен одит“ на Министерството на отбраната.

Бил е министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. Секретар е по социални политики и здравеопазване на президента Румен Радев от 9 май 2017 г. до 11 май 2021 г.