Служебният министър на икономиката Кирил Петков бе отличен сред Достойните българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9783772 www.24chasa.bg
СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е от онези българи, които са израснали някъде по Белия свят, получили са образование в някой от най-престижните университети, а после се завръщат в България. Защото тук и сега им харесва, както е с Петков - да живее със семейството си, да отглежда децата си, да прави бизнес проекти и да помага на други свои сънародници.

Убеден е, че всичко може да се промени в България към по-добро, но не става с усилията само на един човек, а когато се събере критична маса от знаещи и можещи хора.

Кирил Петков е роден през 1980 г. в Пловдив. Учи в Канада, завършва финанси в Университета на Британска Колумбия, а след това Бизнес училището на “Харвард”, където е класиран в топ 10% на неговия випуск. Негов преподавател е професор Майкъл Портър, при който е специализирал в развитието на клъстерни стратегии.

Работи в престижна международна компания с оборот от 6 млрд. долара. Връща се в България, където има успешен бизнес.

През 2019 г. Кирил Петков стана носител на голямата награда на проекта на "24 часа" "Достойните българи" за инициативата му в Софийския университет да се открие Център за приложни изследвания и иновации, за който дари 500 000 лева. Освен това е инициатор и организира харвардски курсове в Софийския университет.

Кирил Петков е един от участниците в инициативата на "24 часа" "Новите 30 години" за визионерските цели на България за бъдещето.

В приложния център към Биологическия факултет на СУ се провеждат обучения, семинари и лекции, а целта е студентите да достигнат до свои собствени идеи и да ги развият чрез лабораторни анализи и да ги реализират - така се превръща в инкубатор на малки бизнеси. 

Той е един от основатели на Центъра за Икономически Стратегии и Конкурентоспособност, афилииран с Харвардския университет, където преподава курсове по икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността - т. нар. "Харвардски курсове" в СУ. Съосновател е служебният министър на финансите Асен Василев.

Двамата наскоро предложиха да се разграничи здравната криза от
икономическата чрез масово тестване, което вече било изпробвано в други държави. При него било установено, че 1% от населението е болно. „Карантинираха засегнатите заедно със семействата им, а
останалите продължиха да работят. По този начин постигнаха две неща - високата смъртност и заболеваемост не се случи и второ - здравите продължиха да работят, останаха отворени заведения и магазини. Имаха ограничения, но незначителни, като тези през лятото. И има най-вече предвидимост за бизнеса“, смятат двамата.

Като предприемач, Кирил развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност и неговата фирма ПроВиотик притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ. Разработените от нея пробиотици са сред най-продаваните хранителни добавки в САЩ. Той притежава единствените два американски патента за български иновации - за намаляване на инфекциите от салмонела и тези от еширихия коли.

През 2018, Кирил и неговия баща организират спасителната операция за Боян Петров в Хималаите.

Кирил Петков е семеен, с три деца.