Кой е служебният финансов министър Асен Василев

https://www.24chasa.bg/novini/article/9783877 www.24chasa.bg
АСЕН ВАСИЛЕВ Снимка: Архив СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

Реформи могат да се правят и през бюджета, смята министърът

Той е гений, а с гениите се работи трудно, казва за него един от големите предприемачи - датчанинът Мортен Лунд, въпреки, че тогава двамата съдружници са в съдебен спор

Служебният финансов министър Асен Василев е познат на публиката от предишен служебен кабинет- този на президента Росен Плевнелиев, когато той му повери министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Още тогава той изненада публиката с нестандартните си идеи и визия. „24 часа“ пък разкри, че Василев е бил съдружник на един от най-големите предприемачи в света и собственик на фирма за рисков капитал - датчанинът Мортен Лунд.

„Асен е един страхотен човек… Той е гений. Но нали знаете - с гениите понякога се работи трудно. Мисля, че и с Айнщайн се е работило доста трудно. Лунд дава оценката си, въпреки че към този момент Василев съди съдружника си.

От края на миналия си служебен мандат като икономически министър до началото на този - вече като финансов, Василев не спира да предлага различни идеи.

„Ако в новия бюджет не бяхме заложили 30% увеличение на разходите за администрация, а бяхме заложили 30% намаление на разходите, самата администрация щеше да започне да търси начин как да спести тези пари. Най-лесният начин е да се автоматизират процесите, за да не трябват толкова много хора и звена, които са безсмислени. Най-лесно да направиш реформа е през бюджета - като намалиш парите на дадено звено, то започва да си оптимизира процесите и да върши същата работа с по-ефективен ресурс“ , смята той. И добавя, че „реално като мерки за здравните заведения, за бизнесите са заложени жълти стотинки.

Той, заедно с колегата му Кирил Петков, който ще оглави икономиката, наскоро предложиха да се разграничи здравната криза от икономическата чрез масово тестване, което вече било изпробвано в други държави. При него било установено, че 1% от населението е болно.

„Карантинираха засегнатите заедно със семействата им, а останалите продължиха да работят. По този начин постигнаха две неща - високата смъртност и заболеваемост не се случи и второ - здравите продължиха да работят, останаха отворени заведения и магазини. Имаха ограничения, но незначителни, като тези през лятото. И има най-вече предвидимост за бизнеса“, смятат двамата възпитаници на Харвард.

„Не обичам да търся скелети, а да решавам проблемите“, казвал е още служебният финансов министър.

Асен Василев е роден в Хасково. Завършил е хасковската езикова гимназия и икономика в Харвард. Специализирал е бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Василев е съосновател е и президент на Everbread – една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети. Everbread е частично финансирана от Националния Фонд за Научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype.

Съосновател е и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и кoнкуретоспособност в Harvard Business School.

От 1999 г. до 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.