Служебният министър на околната среда Асен Личев - дългогодишен експерт по водите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9783903 www.24chasa.bg
Асен Личев

Асен Петров Личев ще бъде служебен министър на околната среда и водите, който е дългогодишен експерт и бивш директор на дирекция "Управление на водите в МОСВ".

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. 

Асен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В продължение на 25 години работи в МОС и МОСВ.

И в момента има активна позиция по водното управление у нас. Апелира за нов Закон за водите и реформа в сектора, така че да се намалят компетентните органи и да се разпредели ясно отговорността между тях.

Той беше един от основните критици на водната криза в последните години, като смята, че тя е изкуствено създадена, за да се крадат средства. Критикува и харченето на държавни пари за язовири.

Повече от 12 години заема длъжността директор на дирекциите по водите. Експерт е по управление на водите на национално ниво.

През 1997 г. участва активно в организацията и провеждането на институционалната реформа във водния сектор, завършила със закриването на НСВ и КГМР и със създаването на Министерството на околната среда и водите. Ръководи разработването на концепция за „Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор в България до 2015 г.“, приета от Министерския съвет през 2004 г. През същата година ръководи разработването на Закон за управление на водите, който по политически причини е приет на първо четене от Народното събрание и замразен.

В своята дейност се ръководи от принципа „Околната среда, в това число и водата, не са просто търговски продукти, а по-скоро жизненоважни наследства, които следва да бъдат опазвани, защитени и третирани като такива“.