Георги Тодоров – три пъти зам.-министър, сега оглави транспорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/9783980 www.24chasa.bg

Той спря аналоговия сигнал на телевизорите и пусна цифровизацията

Министърът на транспорта Георги Тодоров е бил три пъти зам.-министър, първият път в кабинета на Пламен Орешарски, когато титуляр беше Данаил Папазов, вторият път остава в служебното правителство на Георги Близнашки, а после и в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

В министерството приемат Тодоров като свой човек, тъй като е във ведомството от началото на века. През 2000 г. започва в правната дирекция, след това оглавява дирекцията за концесиите и контрола на дружествата. Старото министерство има традиция да си отглежда кадрите и Тодоров е един от младите хора, който влиза в сградата на „Дякон Игнатий“, за да мине през стълбиците на държавния служител.

Оглавявал е управителния съвет на държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, и бордовете на директорите на „Информационно обслужване“ , „Български пощи“. Бил е зам.-председател на съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, член на борда на „България ер“.

Като зам.-министър на транспорта той водеше цифровизацията на телевизионния ефир и обяви през 2013 г. спиране на сигнала на аналоговата ефирна телевизия през 2013 г. На церемония на 30 септември той се обади в телевизионната кула на Копитото, за да даде разпореждане за спирането му. Тогава беше свършена огромна работа по безболезненото преминаване към цифровизация и осигуряване на декодери за социално слабите.

„Разбира си нещата“, коментираха експерти в старата къща на улица „Дякон Игнатий“. Бил е и в Столична община, където е отговарял за транспортната инфраструктура.