Свършва бензинът в САЩ, опашки и паника

https://www.24chasa.bg/novini/article/9786684 www.24chasa.bg

В САЩ панически се презапасяват с гориво

Американци панически купуват бензин, а бензиностанции от Флорида до Вирджиния са започнали да свършват горивото, след като вече пети ден най-големият тръбопровод "Колониъл" в САЩ е блокиран след хакерска атака, съобщи Ройтерс. Агенцията добавя, че заради голямото търсене са се извили опашки за гориво, заради което то е вдигнало цената си във вторник. Много бензиностанции пък започнали да ограничават продажбата на бензин заради наплива от хора искащи да напълнят резервоара си догоре.

Екипът на президента Джо Байдън обяви, че "Колониъл", който осигурява близо половината от доставките на горива по източното крайбрежие, ще възобнови работа до няколко дни и призова хората да не пълнят резервоарите си догоре.
"Призоваваме хората да не се презапасяват. Нещата скоро ще се нормализират", заяви министърката на енергетиката Дженифър Гранхолм.
Същевременно в Атланта 30% от бензиностанциите са без бензин, същата е ситуацията и Северна Каролина. Цената на безоловния бензин междувременно доближи 2,99 долара за галон, което е най-високата цена от ноември 2014 г., посочи Американската автомобилна асоциация, цитирана от Ройтерс.
Работата на най-големия тръбопровод на САЩ, е почти напълно спряна в резултат на атаката, която е кодирала 100 GB данни от компютърните им системи с цел искане на откуп. По тръбопровода на ден се транспортират около два и половина милиона барела горива - основно дизел, бензин и керосин - от Тексас до Източното крайбрежие и той обслужва около 50 милиона потребители.
Според информирани източници нападението е извършено от руска кибербанда, наречена DarkSide ("Тъмната страна"), която е заплашила да пусне криптираните данни в интернет, ако не получи откупа. За групата има оскъдна информация, но по данни на телевизия Ен Би Си тя се е появила неотдавна, но съдейки по схемата на действието й е съставена от опитни хакери.
Според Ройтерс DarkSide имат собствен уебсайт в тъмната мрежа, който съдържа множество изтекли данни от жертви, за които твърди, че не са платили откуп. Агенцията смята, че групата е спечелила милиони от кибер изнудване.
Агенция "Блумбърг" отбелязва, че DarkSide, организирана миналото лято, може да е свързана както с Русия, така и със страни от Източна Европа. На свой ред американската телевизия Ен Би Си посочва, че атаката била извършена в рамките на "престъпна схема" и не била инициирана от руските власти.
Съгласно изявлението на компанията кибератаката срещу нейните системи е извършена с помощта на вирус изнудвач. Става дума за вирус, който, попаднал в компютърната система, временно блокира нейната работа и криптира данни, докато жертвата на кибератаката не плати сумата, изисквана от изнудвачите. 
Експерти смятат, че цената на горивата в САЩ може да се повиши с 2-3% през тези дни, но ситуацията може да се влоши, ако проблемът продължи по-дълго. По думите на ръководството на тръбопровода обаче процесът на възстановяване и връщане към нормална работа вече е стартиран.
Около 45% от цялото гориво, което се консумира на източното крайбрежие на САЩ, преминава през тръбопровода. Американските военни са един от купувачите.