Все повече китайци се преместват в източните райони на страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/9787226 www.24chasa.bg

Увеличава се броят на китайците, които се преместват в икономически развитите райони и градски конгломерати в източната част на страната, показват данни от последното преброяване на населението, предаде "Радио Китай". 

Хората, живеещи в по-развития Източен Китай са близо 40% от общото население, което е с 2,15% повече спрямо 2010 г.

Данните показват още, че живеещите в централните части на страната китайци са 25,83% от общото население, което представлява спад от 0,79%, а тези в западните райони са 27,12%.

От 31 провинции, автономни райони и муниципалитети, само Гуандун и Шандун имат население от над 100 милиона души. Провинции Нинся, Цинхай и автономен район Тибет имат население по-малко от 10 милиона души.

От 2000 до 2010 г., само два региона или градове са отчели спад в броя на жителите си – провинции Гуейджоу, Съчуан, Хубей и град Чунцин. През изминалото десетилетие обаче населението в още шест е намаляло, а именно провинции Гансу, Шанси, Ляонин, Дзилин, Хейлундзян и Вътрешна Монголия.

Голяма част от живеещите в югозападните райони на Китай са се преместили в крайбрежните райони на Югоизточен Китай в търсене на по-добра работа.