Без отстъпки за матурите, остава пълният материал и при новия министър (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9788547 www.24chasa.bg
Служебният министър на образованието проф. Николай Денков пое поста от Красимир Вълчев и удари училищния звънец.

Главният здравен инспектор

разрешил да се явят и

учениците под карантина

Матурите след 12-и клас, както и националното външно оценяване след 4-и, 7-и и 10-и клас ще се проведат върху пълния материал и служебното правителство

няма да прави

отстъпки

въпреки исканията за намаляването му и дори отмяна на изпити.

Това стана ясно при предаването на властта в образователното министерство от досегашния министър Красимир Вълчев на новия Николай Денков.

Държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще протекат по начина, по който са планирани и по който са подготвени от досегашния екип на министерството. Няма да променяме нищо, защото времето е много кратко и системата трябва да знае, че нещата ще се случат така, както са подготвени, гарантира Денков.

Задължителните матури са насрочени за 19 май по български език и 21 май по предмет по избор. Очаква се да се явят около 49 500 абитуриенти.

“Имаме положителен отговор от главния здравен инспектор, че може да се проведе национално външно оценяване и за карантинираните ученици. Те не са толкова много - средно по 30 от випуск, около 370 са общо учениците в карантина”, каза Вълчев.

Няма да има никакви резки промени в политиките в образованието, гарантира проф. Денков.

Най-важното е да се възстанови присъственото обучение, обясни Вълчев. Като министър той всеки ден наблюдавал какви са стойностите с надежда да се подобряват. “За съжаление, те не бяха такива през март. Още през февруари започнаха да се повишават. Ако няма влошаване, не би трябвало да има повече ограничителни мерки”, каза още Вълчев.

“Изключително важно е да благодаря лично на министър Вълчев и на неговия екип, защото определено в последните 4 години

виждаме

напредък

във всички

основни области,

за които отговаря министерството - училищно образование, висше образование, наука - във всяка от тях екипът може да се гордее с това, което е постигнал”, каза министър Николай Денков. Имало няколко задачи, по които може да се ускори напредъкът. Те били важни и са свързани със следващите периоди на финансиране.

Може би съм единственият министър, който

сдава властта

на този, от

когото я е поел,

каза пък Вълчев.

През следващата седмица проф. Денков ще представи приоритетите на министерството по време на служебния кабинет и екипа, с който ще ги изпълнява. (24часа)