Паричните преводи от Турция за България - най-скъпи в Европа и Централна Азия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9788797 www.24chasa.bg
Сградата на Световната банка

Паричните преводи от Турция за България са най-скъпите в региона на Европа и Централна Азия, докато тези от Русия за Грузия са най-евтини. Това се посочва в доклад на Световната банка, публикуван днес на сайта й.

Общо за региона паричните преводи са намалели с 9,7 процента до 56 млрд. долара през 2020 година, когато пандемията от коронавирус и ниските цени на петрола оказаха значително влияние върху мигриращите работници.

Икономическата криза от миналата година не бе безпрецедентна спрямо кризите от 2009 г. и 2015 година, когато паричните преводи в региона се понижиха със съответно 11 процента и 15 процента.

Почти всички страни в рeгиона са отчели намаляване на показателя, който значително е понижен и от силното поевтиняване на руската рубла спрямо щатския долар.

За 2021 г. се очаква паричните преводи да се свият с още 3,2 процента, тъй като се прогнозира по-бавно възстановяване на икономиките в региона.

Средната цена за превод на 200 долара в региона леко се е понижила до 6,4 процента през четвъртото тримесечие на 2020 година.

Русия остава страната, от която е най-евтино да се изпращат пари в света, като показателят се е понижил от 2,1 процента до 1 процент.

В региона различията в цената на паричните преводи са значителни, като най-скъпи са от Турция за България, а най-евтини - от Русия за Грузия, отчита СБ.