Външните министри на Русия и САЩ ще се срещнат другата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/9788813 www.24chasa.bg
Сергей Лавров

Външните министри на Русия и САЩ Сергей Лавров и Антъни Блинкън разговаряха по телефона и се споразумяха да се срещнат следващата седмица в кулоарите на срещата на високо равнище на Арктическия съвет, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позовават на изявление на руското външно министерство.

На срещата ще бъдат обсъдени "ключови въпроси от двустранните отношения и международния дневен ред", се казва в съобщението.

Срещата на равнище министри на Арктическия съвет ще се състои на 20 май в Рейкявик.

Арктическият съвет е форум за сътрудничество и целта му е да се фокусира върху устойчивото развитие и опазването на околната среда в региона около Северния полюс. В него участват САЩ, Русия, Дания, Финландия, Исландия, Канада, Норвегия и Швеция.

Лавров и Блинкън са обсъдили и предложената от Вашингтон среща на високо равнище между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин, отбелязва ТАСС, като цитира съобщението на руското външно министерство.

Освен това са били обсъдени възстановяването на иранската ядрена сделка, проблемите на Корейския полуостров и въпросите на стратегическата стабилност.