Обвиняемият за нападението в Казан остава в предварителния арест за 2 м.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9789116 www.24chasa.bg
Гимназия в Казан, в която деветима бяха убити при стрелба СНИМКА: РОЙТЕРС

Обвиняемият за нападението с огнестрелно оръжие в 175-о училище в руския град Казан, при което загинаха седем ученици и двама учители, остава за два месеца в предварителния арест, постанови градският съд, цитиран от Франс прес.

Освен деветте убити, при нападението бяха ранени още 23-ма души.

Деветнайсетгодишният Илназ Галявиев, бивш възпитаник на същото училище, изслуша решението на съда спокойно и не отговори на въпросите на медиите, преди да бъде изведен от съдебната зала. Той беше облечен изцяло в черно и с белезници на ръцете. Намираше се в стъклената клетка, охранявана от няколко пазачи, предаде БТА. 

В хода на съдебното заседанието той заяви, че е съгласен с избраната мярка за неотклонение. По-рано неговият адвокат заяви, че няма съмнение, че той ще бъде арестуван, посочва ТАСС.

На заседанието прокурорът каза, че Галявиев е признал вината си за престъплението.

В деня на нападението Галявиев е поставил на първия етаж на учебното заведение самоделно взривно устройство с допълнителни поразяващи елементи.

Очаква се експертизата, която ще определи дали обвиняемият е вменяем, да продължи поне два месеца. При необходимост срокът може да бъде удължен, съобщи заместник-прокурорът на руската република Татарстан Алексей Заика. Той допълни, че за момента няма експертно заключение дали обвиняемият е използвал психотропни вещества.