Освен Ники Младенов и други в ГЕРБ отговаряли на характеристиките за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/9789543 www.24chasa.bg
Николай Младенов СНИМКА: РОЙТЕРС

Конфликтът между Израел и Палестина се отключи от много фактори, каза пред Би Ти Ви Николай Младенов, бивш координатор на ООН за Близкия изток. Напрежението, което се прояви по светите места и напрежението в Газа е много сериозно, ХАМАЗ продължава са се въоръжава. Грешки бяха допуснати, досега винаги сме успявали да ги овладеем около Газа, каза той.

Трудно се преговаря с радикални групировки, особено с такава, която над 10 години контролира територия, каза Младенов. В продължение на десетилетие имаше 4 конфликта. Работата на ООН беше да осигурява от гориво до заплати на учителите.

През 2019 г. имахме 3 ситуации, които заплашваха да се стигне до сегашната ситуация. Но тогава се занимавахме само с Газа. В случая най-важна е ролята на Египет, но в момента все още няма пространство за медиация, каза Младенов. Ако не се спре изстрелването на ракети от Газа, никакво примирие няма да се случи, прогнозира той.

Ескалацията ще продължи, но се надявам, че до 2-3 дни разумът ще надделее, каза Младенов.

В областта на външната политика трябва да има приемственост, трябва много работа по плана за възстановяване, аз виждам служебното правителство с най-важна задача как да подготви изборите, каза Николай Младенов. Страстите са високи, има много протестен вот срещу ГЕРБ, има и за ГЕРБ. Опитът ми около Близкия изток показва, че страстите винаги трябва да бъдат овладявани, допълни Младенов.

"Има много хора в ГЕРБ с тази характеристика", сподели той на въпрос той ли е човекът, за който Борисов преди дни каза: "Кандидатът за президент на ГЕРБ ще е умен, красив, приет на Запад, с добри отношения на Изток", като по този начин не отрече, а засили подобни слухове.

Надявам се на хората да бъде обяснено как се гласува с машини, за да няма после оспорване на резултатите, каза той.

Според него начинът на организиране на изборите в чужбина и в България е различен и зависи от правилата в съответната страна. Но не бива да се спекулира, а държавата да прави максималното за всички, които искат да гласуват, и да се запази тайната на вота.