Агджа: България е невинна за атентата срещу папата, българите бяха пожертвани

https://www.24chasa.bg/novini/article/9789771 www.24chasa.bg
Папа Йоан Павел Втори с Мехмет Али Агджа на 27-ми декември 1983 г. Снимка: Ройтерс

България е невинна за атентата срещу папата, българите бяха пожертвани. Това обяви в интервю на Даниела Тренчева от Нова тв 40 години след атентата срещу папа Йоан Павел II обвиненият Махмет Али Агджа.

Мехмет али Агджа е турски терорист от националистическата организация "Сиви вълци", който стреля по папа Йоан Павел II на площад Свети Петър на 13 май 1981 г.

"Ватикана знае истината, Кремъл, американското правителство знаят каква е истината", казва той. На въпрос познавал ли е българинът Сергей Антонов, той отговори: "Българите бяха определени като бойни имена, в шпионските игри се правят тези неща". Аджа обясни, че е посочил тези имена, но е било нужно да го направи.

И добави, че нищо не може да каже на Сергей Антонов и останалите българи, посочени от него, защото става дума за "Световна война". "В една световна война винаги има човешки трагедии", заключи Аджа.

По това време Сергей Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим. Той е задържан на 25 ноември 1982 г. от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Агджа, който посочва като свои съучастници още двама българи - Желю Василев и Тодор Айвазов, които са служители на посолството на България в Италия, но към този момент се намират в София.