Китай изгражда широкомащабен телескоп за наблюдения на северното небе

https://www.24chasa.bg/novini/article/9789977 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Китайски учени изграждат голям телескоп с широко поле за наблюдения и висока разделителна способност в северозападната провинция Цинхай. С него ще може да се наблюдава цялото небе от Северното кълбо.

В гр. Лънху на надморска височина от 4 200 м вече започна изграждането на широкомащабния телескоп за наблюдения (WFST), който ще бъде с оптичен инструмент с диаметър 2,5 м. Градът е известен като „Марсиански лагер“ заради пустинния пейзаж, който прилича на повърхността на Червената планета, предава радио Китай.

С инвестиции от 200 милиона юана (около 31 милиона щатски долара) проектът бе стартиран през 2017 г. от няколко изследователски института, сред които Китайският институт за наука и технологии и обсерваторията на Китайската академия на науките „Дзъдзиншан“. След като бъде завършен той ще може да изследва цялото северно небе на всеки три нощи.

С помощта на телескопа учените се надяват да направят пробив в области като астрономията във времевата област, търсенето на небесни тела извън слънчевата система и проучванията на структурата на Млечния път.