Китай и ЦИЕ ще стартират механизъм за диалог за сътрудничеството в сферата на електронната търговия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9790001 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

През последните години двустранната търговия между Китай и страните от Централна и Източна Европа продължава да расте. На проведената на 12 май пресконференция на Прескабинета на Държавния съвет помощникът на министъра на търговията Жън Хунбин заяви, че през юни тази година официално ще стартира механизъм за диалог за сътрудничеството между Китай и ЦИЕ в областта на електронната търговия, за да се влее нова енергия за износа на предприятията от двете страни и да се предоставят повече удобства и ефективни начини за нея, предава радио Китай.

На срещата на върха между Китай и ЦИЕ през февруари бе обявено, че за да се стимулира търговският баланс, планират през следващите пет години в Китай да бъдат внесени стоки от ЦИЕ на стойност 170 милиарда щатски долара.

Относно това Жън Хунбин заяви, че за да се реализира предложената от ръководителите на двете страни цел на срещата на върха, Китай ще играе активна роля в няколко платформи, сред които Изложението „Китай-ЦИЕ“ и Международното изложение за внос в Китай. Освен това ще стимулира търговския баланс.

Данните на китайското Министерство на търговията показват, че от 2012 г. до 2020 г. годишният ръст на търговията на страната със 17-те държави от ЦИЕ се е увеличил с 8%, което е два пъти повече от този между Китай и ЕС. През първото тримесечие на тази година търговският обем между Китай и ЦИЕ е достигнал 30 милиарда щатски долара, което е с 50,2% повече спрямо същия период на миналата година.