ВМРО е “за” патриотично обединение, но лидерите да не влизат в листите за вота (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9790531 www.24chasa.bg

Патриотичните формации в страната да се обединят на следващите избори, но лидерите им да не влизат в листите, за да докажат, че България стои над личните им проблеми. Такава идея лансира днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на пресконференция в централата на партията.

Най-приемливият вариант за партията е тя да се яви сама на следващите парламентарни избори, стана ясно от изказването на Каракачанов.

Ние сме готови да повторим това, което направихме като кампания. Няма от какво да се срамуваме, каза той.

Вторият вариант е да направим тюрлюгювеч от някакви партии, които имат някакви гласове и да се надяваме да влезем в парламента, който за нас не е приемли. Трети да търсим патриотични партии, които припокриват идеите ни. Но това също няма как да стане, ей така - събраха се някакви формации, обясни Каракачанов.

От ВМРО ще търсят обединение с останалите патриотични партии по седем приоритета, сред които запазване на традиционните семейни ценности, срещу Зелената сделка, за интеграция на малцинствените групи и др. Сред приоритетите е и промяна на конституцията, с която да се дадат повече правомощия на президентската институция, а депутатите да бъдат намалени спрямо броя на населението.

Тази криза в момента показа, че когато партиите се ритат, няма институция, която да поеме отговорността и да насочва партиите в правилната посока, а не посока на техните егоистични властови интереси, категоричен бе той. Затова трябвали и промени в конституцията.

Трябва да се засилят правомощията на президентската институция. В тази ситуация историята в Европа го е показала - президентската република е много по-добър инстумент за управление, без да се нарушава партийната система, каза още Каракачанов.

Спирачката за обединението на патриотите сме ние лидерите, нека на тези избори отстъпим в страни и да не влизаме в листите, призова Каракачанов лидерите на НФСБ, “Атака” и “Воля”.

На въпрос как ще коментира отказа на лидера на “Възраждане“ Костадин Костадинов да се коалира с тях на следващи избори, Каракачанов каза: Аз не съм канил това лице на разговори. Второ не съм го чул да обяснява, че е патриот. Знаем, че е хард привърженик на Сталин. Патриот беше, когато 12 г получаваше заплата от ВМРО.

Валери и Волен вече веднъж показаха, че могат да си говорят, коментира той за това дали лидерите на НФСБ и “Атака“ биха загърбили различията си за нова коалиция.

Това беше възможно най-грозният български парламент, коментира той за 45-ото НС. Той критикува промените в Изборния кодекс, с които се премахва тавана от 35 секции за гласуване зад граница и отпада участието в изборните комисии на партии, които не са в парламента, но имат представители в европарламента.

Очаквайте подробности!