Три дами са зам.-министри на икономиката (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9791119 www.24chasa.bg
Кирил Петков

Стамен Янев се връща за шеф на агенцията за инвестициите

Три дами са зам.-министри на икономиката, съобщи служебният министър Кирил Петков след заседанието на правителството. Те са Калина Константинова, Яна Балникова и Ирена Младенова. Младенова е трети път в служебен кабинет и е запозната с екипа, каза Петков.

Доскорошният зам.-министър на икономиката Стамен Янев се връща в Българската агенция за инвестициил, чийто дългогодишен шеф беше, преди да стане заместник на Лъчезар Борисов. 

В нашето време на тези 60 дни искаме да има максимална ефестивност, чуждите инвестиции са начин да влезе нов капитал в икономиката и искам да съм сигурен, че хората, които са там имат дългогодишен опит. Важно е в момента максимално голям опит да се влее обратно в агенцията и да се опитаме да привлечем свеж капитал колкото можем по най-ефективния начин. Така Петков обоснова връщането на Янев в агенцията. 

Петков заяви, че това, което иска да направи е българските търговски аташета и агенцията за инвестициите да имат голяма кооперация. И за тези 60 дни да се постигнат реални и измерими резултати. Всяко аташе, каквито и други ангажименти да има, първият е да бъде официален представител на България. Не може да имаме търговски представители с други ангажименти, най-важното е да представляват България -  повтори той, - и да имаме резултат дори в краткото време на тези 60 дни. 

 До седмица ще бъдат готови специалните мерки за помощ за икономиката и особено за малките и средните предприятия. Знам кои са бюджетните рамки, но ще мислим умни и интересни стратегии, които ще приложим, каза той. 

На въпрос НАП ще продължи ли да бъде разплащателна агенция, той поясни, че тя е в ресора на колегата му, министъра на финансите Асен Василев, но заяви, че според него главната цел на агенцията е да е в услуга на бизнеса, а не да е бариера и орган, който само взема средства.

"Ако искаме да сме конкурентоспобни трябва много добра координация държава - частен сектор и в нея държавата да бъде помощ, а не пречка.