ЕК обяви конкурса „Най-добри европейски дестинации“ за 2022 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9791209 www.24chasa.bg
Крепостта Меджидитабия край Силистра

В него област Силистра е отличник през 2007 и 2009 години

Министерство на туризма информира, че конкурсът за „Най-добри европейски дестинации“ (European Destinations of Excellence - EDEN) за 2022 г. е обявен от Европейската комисия.

Крайният срок за кандидатстване е 16 юни 2021 г.

„Най-добри европейски дестинации“ (European Destinations of Excellence - EDEN) е инициатива на Европейския съюз, изпълнявана от Европейската комисия. Целта й е да се разпознаят и наградят по-малки дестинации, които са изпълнили успешни стратегии за стимулиране на устойчив туризъм чрез добри практики в зеления преход.

EDEN е представена за първи път от Европейската комисия през 2007 г. като инициатива за награждаване на нетрадиционни, нововъзникващи дестинации за устойчив туризъм в Европа. Досега се провеждаше под различна тема всяка година и се базираше на национални конкурси.
Към настоящия момент инициативата е преработена и актуализирана в съответствие с европейската Зелена сделка и с цел да допринесе за възстановяване и устойчивост на туристическите дестинации, засегнати от пандемията от COVID-19. Провеждането на конкурса ще се извърши централизирано към Европейската комисия.

Спечелилата дестинация ще бъде позиционирана като пионер в устойчивия туризъм, ангажиран с целите на европейската Зелена сделка.