Износът през март рязко се вдигна

https://www.24chasa.bg/novini/article/9791743 www.24chasa.bg
Най-голям спад в износа ни и за ЕС, и за трети страни, има в сектора на горивата. СНИМКА: Pixabay

Увеличението е с 27%, основен търговски партньор остава ЕС

Рязък скок бележи износът на България през март, което е един от признаците, че страната ни е започнала да излиза от кризата, предизвикана от пандемията.

Общо за държави от ЕС и извън съюза той е 5,72 млрд. лв., което е увеличение от 27% на годишна база, показват данни на НСИ. Само за трети страни износът ни е нараснал с 21,7%, което означава, че този за съюза трябва да е над 30 на сто.

За сравнение при износа за трети страни през периода януари-март има намаление от 1%, като той е на стойност 5,025 млрд. лева. Турция, Китай, САЩ, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония и Руската федерация формират 55,9% от него.

През март страната ни бележи ръст в тази категория за първи път от началото на миналата година. През февруари 2021 г. почти няма изменение в процентите, докато предходния месец е регистриран спад от над 20%.

Най-голям ръст през първото тримесечие има при суровите материали. Най-голям спад се наблюдава при горивата и масла и восъци от животински и растителен произход.

Износът за ЕС през януари-февруари пък се вдига само с 3,6% и е в размер на 6,616 млрд. лв. През февруари увеличението е от 4,2 на сто на годишна база, или 3,309 млрд. лв. Все пак не сме достигнали увеличението от декември, което беше около 10 на сто.

Основни търговски партньори на България в началото на годината са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Белгия и Франция, които формират 70,7% от износа за държавите - членки на ЕС.

Най-голям ръст през първите два месеца на годината в сравнение със същия период на 2020 г. е отбелязан при масла и восъци от животински и растителен произход, необработени материали. Най-голям спад се наблюдава в сектор пак при горивата.

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - февруари 2021 г. се увеличава с 2,9% на годишна база и е на стойност 6,512 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Унгария, Гърция и Нидерландия. През февруари вносът от ЕС нараства с 6,2% и е 3,428 млрд. лева.

Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода януари - февруари е положително на стойност 104,2 млн. лева.

Вносът от трети страни пък нараства със 7,2% и е на стойност 6,519 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай, Сърбия и Украйна. Само през март има ръст от 45%. Външнотърговското салдо с трети страни е отрицателно в размер на 1,494 млрд. лв. за първите два месеца на годината и 678 млн. лв. за март.