Васил Велев, АИКБ: Ресурсите са ограничени, пари за антикризисни мерки има до края на май

https://www.24chasa.bg/novini/article/9791923 www.24chasa.bg

Очакваният дефицит ще бъде по-голям. Осигурени средства за антикризисните мерки има до края на месец май и това налага засегнатите структури бързо да получат яснота дали могат да разчитат на някаква подкрепа и след това. Това коментира пред БНТ Васил Велев – председател на УС на АИКБ. По думите му кризата не е отминала.

"Според прогнозата на Европейската комисия, която излезе преди два дни, се очаква четвъртото тримесечие на тази година да бъде по-добро от предкризисното четвърто тримесечие на 2019 година. Има сектори, които няма да се възстановят и тогава", допълни Васил Велев.

По думите мерките не могат да функционират така, както това се е случвало до момента, защото няма пари, а служебното правителство без парламента не може да актуализира бюджета.

"Ресурсите са ограничени и в началото на следващата седмица се надяваме да разберем колко са точно са резервите. Не може да се очаква до края на годината да бъдат в същия вид", добави Васил Велев.

Генералната посока на парите са от икономиката към бюджета и без това нито една държава не може да функционира, подчерта той и заяви, че "трябва да се изправи икономиката, за да има пари за всичко".

"За тези сектори в икономиката, които са засегнати и продължават да са засегнати, трябва да се намерят ресурси, за да бъдат подкрепени. Правя връзка с Плана за възстановяване и устойчивост - ние сме отворена икономика и над 50% от БВП се реализират чрез нашия експорт, ние се състезаваме на световните пазари и колкото в по-добра кондиция излезем от тази криза, толкова повече са шансовете за догонващо развитие", обясни Васил Велев.