Кибермошеници взеха 30 млн. евро от германци с измами от България (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9792068 www.24chasa.bg
Обажданията ставали от колцентрове в България. СНИМКА: МВР

Международна банда за измами с лидер евреин е разбита при операция в 7 страни с участието на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. С над 30 млн. евро са завлечени германски граждани с обаждания от колцентрове в България.

Разследването започнало в Главната областна прокуратура в Кобленц – централен орган за киберпрестъпност в Германия. Там постъпвали оплаквания от хора, които направили инвестиции, но парите им така и не се върнали. Разказали, че получавали обаждания с предложения за бърза печалба. Гласът в слушалката им обещавал, че ще натрупат печалби от търговия с бинарни опции. Това е финансов инструмент, при който инвеститор залага дали курсът на някоя валута ще се покачи, или ще падне. Тъй като са високорискови, в Европейския съюз бинарните опции са забранени за физически лица. Хората обаче чували обещанията и “инвестирали”. Ловките брокери менте ги уверявали, че трупат печалби. Когато обаче някой поискал да изтегли парите си, се оказвало, че при последните борсови сделки клиентът е загубил всичко.

След като анализирали всички постъпили жалби, немските власти се свързали с Евроджъст и мегаакцията започнала.

У нас имало претърсвания в София, Мездра и Варна. Проверени са 21 адреса - колцентрове, офиси на дружества и жилища. Оттам разследващите иззели 68 компютъра, 43 флашпамети, 19 телефона, множество банкови и други документи. Те ще бъдат предадени на разследващите органи в Германия.

И докато родните криминалистите арестували 4-ма души, сред тях и чужденец, лидерът опитал да избяга. Ави Ицкович подкарал колата си към Гърция, но бил хванат на ГКПП Кулата.

Мъжът, който освен еврейско има и румънско гражданство, е оставен в ареста от съда в Благоевград. Останалите четирима са задържани за срок до 72 часа и ще им искат постоянен арест.

Това е поредната банда, която звъни от България, за да мами чужденци с обещания за бързи печалби. Групата на Гал Барак дори беше осъдена и вече излежава присъдите си в Австрия.