Турция ще започне да произвежда руската ваксина "Спутник V" през есента

https://www.24chasa.bg/novini/article/9792768 www.24chasa.bg
Руската ваксина "Спутник V" СНИМКА: Ройтерс

Турция ще започне да произвежда руската ваксина "Спутник V" през есента, съобщи турският професор д-р Исмаил Балък, цитиран от в. "Тюркгюн", предаде БТА.

Балък посочи, че в Турция ще се извършва цялостно производството на руския препарат срещу КОВИД-19.

Производството на ваксината е изключително важно от гледна точка на намаляването на зависимостта ни от внос от други страни, каза той, като добави, че в Турция има фабрика, в която условията за производството на препарата са идеални.

Поради тази причина ваксината ще може да се произвежда при спазване на всички условия за сигурност, добави той.

Балък изтъкна, че при поставяне на две дози от препарата Спутник V хората са защитени на 97,6 процента от КОВИД-19.

Споразумения за купуването и съвместното производство на Спутник V бяха сключени преди няколко месеца. На 26 април бе съобщено, че турската фармацевтична компания Viscoran ще произвежда в заводите си руската ваксина Спутник V.

Междувременно броят на новозаразените с коронавирус в Турция продължава да намалява на фона на локдауна в страната, влязъл в сила на 29 април. За последното денонощие в страната са регистрирани 11 534 случая на коронавирус от направени 201 295 теста. 238 души са изгубили битката с болестта за последните 24 часа, съобщава "Йеничаг".

В. "Миллиет" пише, че сформираните наскоро екипи, които убеждават хората да се ваксинират, продължават да работят активно. Изданието посочва, че в екипите са включени здравни работници, общински служители, учители, имами. Те буквално обикалят от врата на врата и обясняват на хората за ползата от ваксинирането срещу КОВИД-19. В повечето случаи екипите успяват да убедят гражданите да се ваксинират.
Броят на хората в Турция, ваксинирани срещу КОВИД-19, е над 25 милиона души. В страната в момента се извършват ваксинации с препарата на китайската компания Синовак и на Пфайзер/Бионтех.