Дигиталните технологии помагат за опазването на 1500-годишни пещери

https://www.24chasa.bg/novini/article/9793022 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

За дигитализирането на 1500-годишните будистки пещери Юнган в гр. Датун, провинция Шанси, се използват различни технологии, за да се съхрани обектът на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

С помощта на триизмерно лазерно сканиране и мултипланарна реконструкция изследователският институт към пещерите работи за улавянето на формите, цветовете и други фини детайли, за да създаде цифров архив за бъдещи проучвания и съхранение. Освен това изгради модерен компютърен център, способен да извършва 324 трилиона изчисления в секунда, за да съхранява и обработва генерираните огромни количества от данни, предава радио Китай.

„Трябва да направим около 1000 снимки от множество ъгли за всяка статуя, за да получим 3D статистиката“, обяснява член на дигиталния екип.

Учените стартираха проекта за дигитализацията на пещерите Юнган през 2003 г. в опит трайно да съхранят ценните културни реликви и исторически документи. Обектът се състои от 254 пещери с различна големина и над 59 000 будистки статуи. Той се простира на близо 1 км и е най-големият будистки пещерен комплекс в страната.