Диспечер и шеф на фонд за рисков капитал зам.-министри в енергетиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/9793545 www.24chasa.bg
Андрей Живков вече има назначени заместници.

Мирослав Дамянов и Александър Николов са новите зам.-министри на енергетиката, назначени от премиера Стефан Янев, съобщиха от ведомството, чийто служебен министър е Андрей Живков.  В. "24 часа" съобщи имената им в четвъртък, позовавайки се на свои източници. 

От министерството съобщават днес, че Мирослав Дамянов притежава повече от 40 години опит в електроенергийния сектор, като 7 от тях са на ръководни позиции. Завършил е „Електроенергетика“ в Техническия университет в София, курсове за автоматизирани системи за управление и за външноикономически връзки в УНСС и курс по бизнес мениджмънт в Университета на Централен Ланкашър, Великобритания.

Има множество специализации, свързани с управлението на електроенергийната система, прогнозиране на товарите, приватизация и либерализация на енергийните пазари и други в различни организации в Швейцария, Чехия, САЩ, Франция, Великобритания.

Александър Николов притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.