ГЕРБ: Смените в НАП и митниците ще намалят приходите в бюджета (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9793606 www.24chasa.bg

ГЕРБ са притеснени от рокадите в администрацията през последните 24 часа и определи смяната на шефовете на НАП и митниците, като "политически уволнения".  Това стана ясно от брифинг, в който участваха заместник-председателят на партията Томислав Дончев, бившият финансов министър Кирил Ананиев и други лица от партията. 

Силно съм притеснен от това, което се случва през последните 24 часа. Тези съкращения  могат да доведат до голямо напрежение в системата и до рязко спадане на приходите в държавния бюджет, обясни Кирил Ананиев. Според него те са кръвоносната система на финансовия сектор.

Ананиев разказа, че като служебен финансов министър в първия служебен кабинет на президента Румен Радев е бил подложен на натиск от ден първи  да уволни ръководителите на НАП и на "Митници", но е отказал. Тогава президентът ми постави две основни задачи - да уволня незабавно шефовете на НАП и Агенция "Митници", но му заявих, че първо ще уволни мен, а след това - тях. Втората задача, която ми постави бе увелича бюджета на Министерството на отбраната с 300 млн. лв. Правилна финансова политика ли е това, довежда ли до финансова стабилност, за да може сега да ни обвинява, че държавата се намира във финансова нестабилност", каза още Ананиев. Според него тогава той достатъчно добре защитил шефовете на агенциите и затова е останал на поста служебен министър. 

Ананиев обясни, че при предаването на поста е подал ръка на служебния финансов министър Асен Василев. Неговите първи действия ми дават основание да оттегля подадената ръка. Той стана маша за постигане на целите на други хора, обясни още Ананиев. 

"Желанието на президента доведе до силно напрежение в работата им, което се отрази и на резултатите им. В никакъв случай не бива да допускаме това сега, защото се намираме в кризисна година", обясни още той.  

Бившият финансов министър похвали уволнената шефка на НАП Галя Димитрова, защото е успяла да се справи по блестящ начин в условията на коронакризата. Той даде за пример, че през пандемичната 2020 г. е имало 5% ръст на приходите в НАП. 

Тома Биков от ГЕРБ пък попита с какво кадровите смени помагат за решаването на основната задача на служебния кабинет - да организира изборите на 11 юли. и намекна, че по този начин ще се помогне на онази част от олигархията, която живее зад граница, за да върне позициите си в управлението на държавата и администрацията. "Очевидно има нов коалиционен партньор там, който на предните избори взе 3% и нещо, а на следващите може да вземе и повече", каза още Биков. И поиска служебният финансов премиер Асен Василев да каже кой му е подал кандидатурата на новия шеф на НАП Румен Спецов. И попита живял ли е в Дубай през последните години и кой е вкарал в МВР учредителката на партията на Васил Божков. "Каква е причината да се смени шефът на Инспектората , който разследва злоупотреби в МВР, заедно с основният свидетел по делото, което води ОЛАФ и е свидетел срещу дясната ръка на Румен Радев - Пламен Узунов, който все още му е секретар".

"Нито един от освободените от служебния кабинет хора не е член на ГЕРБ, симпатизант, сподвижник или какъвто и да било друг. Това са хора, които са работили в администрациите дълги години преди основаването на ГЕРБ. И от тези действия партията не понася щети. Въпросът е дали държавата би понесла щети. Тези нови кадрови попадения чие предложение са, защото те не са срещнати на тротоара и не са се появили от нищото? Те са предложени от някого и въпросът е от кого. Вторият съществен въпрос е кой ще носи отговорност за техните действия“, попита Томислав Дончев. Заподозря, че новите назначения са опит за овладяване на държавния апарат. „Това не е обезателно незаконно и лошо. Всеки има право да си подбира екипа, с който ще работи“, каза още той.