Насилник се призна за виновен, получи условна присъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/9793852 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

29-годишният Д.М., който призна вината си за това, че през март т.г. е заплашил бившата си приятелка с убийство, прие да търпи наказание от 12 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване се отлага за срок от 3 години изпитателен срок - съобщават от Апелативната прокуратура-Варна.

Съдът наложи пробационна мярка на подсъдимия, изразяваща се в ограничение на свободното му придвижване - забрана да посещава адреса в Добрич, на който пострадалата живее, и заведението, в което тя работи.

Д.М. бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 144, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НК, след като на 24 март 2021 г. залял бившата си приятелка със запалителна течност и заплашил, че ще я запали. Той предварително причакал пострадалата да тръгне към работното си място и пристъпил към изпълнение на плана си на улицата и пред очите на свидетели. Жената успяла да избяга и подала сигнал в полицията.

Обвиняемият и потърпевшата съжителствали на семейни начала в продължение на няколко години, като във времето жената нееднократно ставала жертва на насилие от страна на мъжа. От страх тя не подавала сигнали към органите на реда за налаганите й физически и психически тормоз. През януари 2021 г. 34-годишната потърпевша успяла да сложи край на семейните си отношения с обвиняемия, като това не сложило край на упражняваното спрямо нея насилие. Жената била следена, заплашвана, тормозена, като накрая се стигнало до опита за убийството й.

Д.М. ще трябва да заплати направените по делото разноски в размер на 2295,84 лева.

Определението на Районен съд – Добрич, е окончателно.