Министър Асен Личев представи екипа си пред директорите в МОСВ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9794115 www.24chasa.bg
Заместник-министрите Емилия Тончева, инж. Петър Димитров, Валерия Калчева, както и съветникът на министъра за дейностите в Изпълнителна агенция по околна среда /ИАОС/ Ваня Григорова и главният секретар Климентина Денева ще подпомагат работата на министъра на околната среда и водите Асен Личев. Снимки: МОСВ

Заместник-министрите Емилия Тончева, инж. Петър Димитров, Валерия Калчева, както и съветникът на министъра за дейностите в Изпълнителна агенция по околна среда /ИАОС/ Ваня Григорова и главният секретар Климентина Денева ще подпомагат работата на министъра на околната среда и водите Асен Личев. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Заместник-министър Емилия Тончева ще отговаря за националните паркове и дирекциите "Национална служба за защита на природата", "Политика по изменение на климата" и "Координация по въпросите на Европейския съюз и международно сътрудничество".

Министър Асен Личев представи екипа си пред директорите в МОСВ

Ресорите на заместник-министър инж. Петър Димитров ще бъдат басейновите дирекции, регионалните инспекции по околна среда и водите, дирекциите "Управление на водите", "Национален координационен център" и "Екологична оценка, оценка на въздействие върху околната среда и предотвратяване на замърсяването".

На заместник-министър Валерия Калчева ще са подчинени Оперативна програма "Околна среда", Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и дирекциите "Опазване чистотата на въздуха" и "Управление на отпадъците и опазване на почвите".

МОСВ отваря вратите си за неправителствения сектор

Министърът на околната среда и водите Асен Личев реши, всеки петък от 14:00 ч. да се провеждат срещи с представители на неправителствени организации свързани с опазването на околната среда и екологията.

Пред своите заместници министърът заяви: „Искам открит диалог с всички, които работят в сферата на екологията. Каузата за чиста природа и опазване на околната среда е обща. Отваряме вратите на Министерството за всички съмишленици“.

Междувременно министър Личев посети Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и се срещна с изпълнителния й директор. Беше взето решение Агенцията да мине на пряко подчинение на министъра. Тя проектира и управлява Националната система за мониторинг на околната среда и информацията за състоянието на компонентите и факторите на околната среда за територията на цялата страна. По думите, му данните от Системата вълнуват цялото общество. „Ние сме длъжни да се гарантира лесен достъп до информацията за всеки български гражданин“, категоричен беше министърът.