Япония налага извънредно положение в още три префектури

https://www.24chasa.bg/novini/article/9794225 www.24chasa.bg
Йошихиде Суга СНИМКА: Ройтерс

Япония налага въведеното в части от страната извънредно положение на още три префектури, засегнати тежко от пандемията от коронавируса, заяви днес премиерът Йошихиде Суга, цитиран от Ройтерс. Това е изненадващ ход, който отразява тревогите от разпространението на коронавируса в Япония, отбелязва агенцията.

Поредното обявяване на нови мерки идва в момент, когато страната се бори с ръст на инфекциите с по-заразен вариант на вируса само 10 седмици преди Олимпийски игри в Токио, които трябва да започнат на 23 юли.

Префектурите Хокайдо, Окаяма и Хирошима ще бъдат добавени в неделя към Токио, Осака и четири други префектури, където действа извънредно положение до 31 май, каза на пресконференция Суга и добави, че това се прави заради бързото увеличение на новите случаи в тези райони.

Загрижено за икономиката правителството първоначално предложи по-избирателно налагане на " квази-извънредно положение" за пет допълнителни префектури.

"Експертите ни казаха, че извънредното положение е необходимо заради бързото разпространение в тези райони", каза Суга, допълвайки, че е необходим по-твърд отговор.

Поредните въведени мерки поставят 19 от общо 47 японски префектури, където живее 70 процента от населението, под рестрикции, като ограничение за работата на заведенията до 20.00 ч. и забрана за продажба на алкохол в повечето барове и ресторанти. Те идват също едва малко над два месеца преди Олимпийски игри в Токио, отложени с една година заради пандемията, които сега предстои да започнат на 23 юли.

Суга потвърди, че Олимпийските игри могат да бъдат проведени, като се осигури безопасността на спортистите и японските граждани, отбелязва Ройтерс.