До 220 лв. за шеф на изборна секция на 11 юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/9794277 www.24chasa.bg
Говорителите на ЦИК Димитър Димитров и Таня Цанева показват машините и бюлетините, с които се гласуваше на вота на 4 април. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Председател на секционна комисия на предсрочния вот на 11 юли може да получи до 220 лв. Размерът на възнаграждението се запазва като това за изборите на 4 април, реши ЦИК.

Остава и надбавката от 50% за членовете на РИК и СИК за работа в условията на пандемия. Допълнително средства ще се получават за приемане на изборните книжа, за носене на бюлетините в РИК и за машинно гласуване, ако има такова в секциите.

Колко са секциите в чужбина, в които на избори за последните 5 г. са гласували поне 100 избиратели, пита ЦИК с писмо до “Информационно обслужване”. Комисията иска още данни в кои секции в страната и в чужбина са гласували поне 300 души и в кои - поне 500. Целта е да се установи колко машини за гласуване са нужни, както и в кои секции ще трябват по 2 устройства. Според новите правила в чужбина секции ще се разкриват в дипломатическите ни мисии, на места, за които има подадени над 40 заявления за гласуване, с над 100 гласували на избори през последните 5 г. и по предложение на дипломатическите представителства.

Няма промяна в броя на мандатите за всички 31 изборни района, тъй като няма ново преброяване на населението.