В Поповица се поздравяват за служебния премиер Стефан Янев, чакат го за празника на селото

https://www.24chasa.bg/novini/article/9794565 www.24chasa.bg

Беше послушен, даже малко свитичък, казва първата учителка на генерала

Няма да му искаме услуги, за два месеца какво може да направи, коментират в родното му село

Пети ден в пловдивското село Поповица, родно на служебния премиер Стефан Янев, се радват и се поздравяват. Кметицата Веска Мирчева първа му честитила новия пост.

Написах му

есемес да

бъде здрав и

да отстоява

принципите си,
разкрива тя. Янев отговори с “Благодаря”.
И Мирчева, и хората от селото обаче са категорични, че няма да му искат услуги.

“Какво може да свърши за два месеца? Единствено да подготви изборите”, коментират мъже, седнали край едно от заведенията. По-възрастни жители все пак се надяват в този кратък период премиерът нещо да направи за селото.

“Дано успееш да го убедиш да помогне с нещо”, заръчвали баби на кметицата. Тя обаче е категорична, че няма да го притеснява.

“Твърденията, че искаме да ни смени водопровода, са пресилени. Това е тежка процедура и не може да стане за два месеца, изисква се голямо финансиране”, обяснява Мирчева, която е строителен техник по професия.

По думите Янев не е толкова познат в Поповица, тъй като е живял там само до I клас. Бащината му къща е съборена и на нейно място са построени други две на негови роднини. Самият премиер не е идвал, затова и много от по-младите не знаят нищо за него.

“Отдавна е излязъл оттук. Почти е прекъснал връзката си с Поповица. Единствено

знаем, че е

много образован

и успял”,
казват местни.
Кметицата добавя, че Янев не успял да дойде на юбилейната среща на наборите му, която се провела на 10 октомври м.г. Тогава програмата му в президентството била много натоварена. Обадил се и се извинил, че няма да може да уважи събитието на връстниците си.

“Да сме живи и здрави, ще има и следващи поводи”, извинил се на Мирчева. 

В Поповица сега всички се надяват той да намери време и да успее да отскочи на 19 юни, когато селото отбелязва своя празник на Свети Дух. Миналата година заради пандемията нямало тържество.  

С нетърпение да го зърне след повече от 50 г. е и първата учителка на Стефан Янев - Недка Димитрова. Тя живее в селото и е на седмото небе, че един от първите ученици е служебен премиер.

“Помня го, как да не го помня. Той беше от първите ми випуски - умно и кротко дете, даже малко свитичко”, спомня си тя. И тутакси вади черно-бяла снимка, на която е и малкият Стефан. Той е с войнишка шапка, направена от вестник.

“От малък

обичаше военни

игри. Отдаваше

чест, пушките му

бяха от пръчки
Дружеше най-вече с близначките Юлия и Емилия, които бяха кротки и възпитани момиченца. Сега са големи жени със семейства”, връща лентата 76-годишната Недка Димитрова.

Твърди, че не е познавала родителите на Янев, тъй като те работели в Пловдив, а дядо му Николай всяка сутрин го водел на детска градина и вечер го прибирал.

“Много малко са живели тук. Познавам рода им - работливи и обикновени хора. Стефан е най-изявеният и стигна най-далеч”, разсъждава бившата учителка.

“Ако мога да го срещна, ще му кажа да е жив и здрав. Радвам се, че успя в живота. Ще му пожелая и успех в работата”, обяснява тя. За нея служебният премиер е гордост за цяла Поповица.

“От едно обикновено село излезе такъв голям човек”, подчертава тя.
Ако трябва да го помоли за нещо, какво ще е то, питаме я.

“За 2 месеца какво може да свърши? Много му е малко времето. Моля се изборите на 11 юли да са честни, да няма мошенгии”, казва Димитрова.

И 74-годишният Никола Николов говори с възторг за Янев, но уточнява, че само като малък го е виждал.

“Добър и образован човек. Всички в рода му са честни и работливи”, допълва пенсионерът. По-младите жители на селото се съмняват, че

служебният

премиер ще

отскочи до

родното си място
“Толкова години не е дошъл, та сега ли. Ако беше начело на държавата 4 г., щеше да е по-друго”, коментират те.

Във вторник - 11 май, министър-председател на служебното правителство очаквано стана секретарят по отбрана на президента Румен Радев и бивш генерал Стефан Янев. Той бе и в първото служебно правителство на държавния глава през 2017 г. - тогава бе вицепремиер и министър на отбраната.

Янев е артилерист, а по-късно

завършва военен

колеж в САЩ и

военната

академия в София
Бил е директор на дирекции “Отбранителна политика” и “Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в посолството на България във Вашингтон.

На 1 юли 2009 г. е назначен на длъжността директор на дирекция “Политика за сигурност и отбрана” в МО и става генерал.

През 2014 г. бригаден генерал Стефан Янев е освободен от военна служба. Това обаче стана по негово желание, след като при отзоваването му от САЩ бе прехвърлен като началник на Военния университет във Велико Търново. Според запознати той приема това като понижение и обида.