Никола Димитров зове за старт на процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9794599 www.24chasa.bg
Вицепремиерът на Република Северна Македония Никола Димитров СНИМКА: Ройтерс

Вицепремиерът по европейските въпроси в правителството на Република Северна Македония Никола Димитров призова за започване на процеса на присъединяване на неговата страна към ЕС, съобщи Макфакс.

Димитров е на двудневно работно посещение в Атина. Той направи обръщение на Делфийския икономически форум заедно с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

Вицепремиерът подчерта значението на осъществяването на дългоочакваното и заслужено официално започване на процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС като сериозен тест за бъдещето на европейската перспектива на целия регион.

Спирайки се на спора с България, Димитров изтъкна, че би било съвсем естествено съседите, които са също страни членки на ЕС, да имат най-голям интерес за европейска Северна Македония, за успешна история в тяхно съседство, допълни БТА.

Мисля, че от тази перспектива трябва да съживим ангажимента със София. Трябва да се опитаме да използваме момента, да намерим начин да превъзмогнем препятствието и виждам това като сценарий за обща победа или общо поражение. Нямаме сценарий, в който България побеждава, а Северна Македония губи. Двете държави сме или губещи, или двете победители, а и ЕС е в същата кошница, каза Димитров.

Еврокомисарят Вархей повтори позицията на Европейския съюз, че Северна Македония е изпълнила всички условия за начало на присъединителни преговори с ЕС и процесът на разширяване трябва решително да се движи напред.