Фракция “Дърева” в БСП за социализъм от ХХI век

https://www.24chasa.bg/novini/article/9794629 www.24chasa.bg
Георги Тодоров и Валери Жаблянов са сред опонентите на ръководството, които търсят нова идейна основа и лица на столетницата.

90 червени от цялата страна питат днес “Къде се загуби лявото” и искат нови предизборна платформа, стратегия и лица

Ново идейно-политическо обединение ще бъде създадено в БСП в събота в часа, в който на “Позитано” 20 ще се събере Националният съвет на партията.

ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА
ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА

Новото партийно течение ще се казва “Платформа “Социализъм ХХI век” и сред основателите му са Велислава Дърева, бившите соцдепутати Валери Жаблянов, Явор Куюмджиев и Чавдар Георгиев, проф. Димитър Генчев, Ана Пиринска, Ана Ананиева, Георги Тодоров, който бе кандидат за лидер на БСП на вътрешния вот, и други известни леви лица. Инициативният комитет ще се събере в НДК.

АНА ПИРИНСКА
АНА ПИРИНСКА

Поканени са

близо 90 души

от цялата страна.

“Къде се загуби лявото в България?” ще е първата тема, по която ще дискутират в новото обединение. “След парламентарните избори от 4 април все по-често чуваме този въпрос. И с дълбока тревога констатираме, че в сегашния си вид БСП не е в състояние да даде убедителен и адекватен отговор. И още нещо се питаме: Защо през последните 5 години вместо в алтернатива

БСП се превърна

в част от

компрометираното

статукво?”,

пишат до медиите учредителите. Според тях партията спешно се нуждае от промяна, за да има шанс да се представи достойно на предстоящия предсрочен вот и да възстанови доверието на левите избиратели.

На срещата в НДК ще бъде прието обръщение, с което ще се настоява за нова предизборна платформа на БСП, за нова стратегия и поведение и за нови лица. Според членовете на обединението БСП трябва

“да изостави

агресивното

противопоставяне

по всички посоки в полза на конструктивния диалог и принципното взаимодействие с широк кръг леви и лявоцентристки формации, както и да постигне съгласие по основните национални приоритети въз основа на конституцията”.

“БСП

загуби

идентичността си

на автентична партия на социалистическата идея за радикална социална трансформация на обществото и държавата. Вместо решителна политика за социализация на всички сфери на обществения и икономическия живот се обяви за “консервативен социализъм” и бизнес ориентирана политика”, критикуват още създателите на новото обединение.

Фракцията им ще работи за възстановяване на идейната дискусия и на демократичното единодействие в партията.

В средата на октомври пък други знакови лица в БСП създадоха инициативата “Социалисти за развитие на България”. Сред тях бяха бившият депутат и транспортен министър Петър Мутафчиев, Костадин Паскалев, кметицата на Троян Донка Михайлова,

новият служебен

правосъден

министър

Янаки Стоилов Целта им бе отново чрез вътрешнопартийна инициатива да се стимулират процесите на идеологическо и структурно развитие на партията.

За да можем да предложим на България промяна, БСП трябва да е силна и да генерира политики, които да водят до изграждането на модерна държава, обясни тогава Мутафчиев пред “24 часа”.

През годините в столетницата неведнъж е имало идейни крила и течения, каквито са позволени от устава. В него е разписано, че “за участие на социалисти и симпатизанти във формирането и провеждането на партийна политика може да се създават идейно-политически и професионално-творчески партийни структури - дискусионни клубове, обединения и федерации”. В подобни форми се събират обикновено представители на вътрешната опозиция, а изговарянето на проблемите в такъв формат всъщност е допринасяло в голяма степен и за запазване целостта на партията.

В края на 90-те години на миналия век бе създадена федерация “Открит форум”, начело на която дълги години беше Красимир Премянов.

През 2006 г. с активното участие на Александър Лилов бе учредено Ляво крило в БСП като коректив на политиката на партията. Тогава начело застана Янаки Стоилов.