Керемедчиев: Конфликтът Израел - Палестина се превръща в световна заплаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/9795896 www.24chasa.bg
Милен Керемедчиев. Кадър Би Ти Ви

Ако конфликтът между Израел и Палестина не се реши бързо, всяка точка по света може да бъде под заплаха. През последните седем години нямаше подобна ескалация на напрежението между двете страни заради политиката на Тръмп по конфликта.

Това каза в студиото на „Тази събота и неделя“ по Би Ти Ви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

„Подкрепата му за Израел беше толкова силна, че тя унищожи възможността изобщо да се говори за две държави на тази територия. Първо, преместването на посолството в Йерусалим беше много силен знак, след това имаше закриване на офиса на ООП във Вашингтон, което бе прекратяване на преговорите между САЩ и палестинската автономна власт. Отделно беше спряно финансирането от страна на Щатите към ООН, която помага на палестинците“, обясни той.

По думите му „Хамас“ иска да върне палестинския проблем отново на масата и го прави по най-бруталния и жесток начин с откриване на военни действия срещу Израел.

„Възпирането на мащабни военни операции на израелската армия предотвратява разрастване на конфликта. От друга стана, „Хизбула“ не влиза в конфликта, което означава, че рано или късно капацитетът от ракети на „Хамас“ ще свърши и възможността за връщане на масата на разговорите ще бъде реална“, добави Керемедчиев.

Според него Египет и Русия имат ключова роля за деескалацията на напрежението, защото това са двете страни, през които Иран снабдява с оръжия, муниции и пари палестинските групировки, които участват във военните действия в момента.