Докато на "Позитано" заседава пленумът, в НДК обсъждат бъдещето на БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/9795985 www.24chasa.bg
Десетки социалисти от цялата страна се събраха в зала 6 на НДК, за да коментират бъдещето на БСП. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

И говорителят на служебното правителство Антон Кутев се включи в първата среща на "Платформа "Социализъм XXI век"

Нинова пред пленума: Нямаме проблем с обединението, добре е, че се случва вътре в партията

Как БСП да се превърне отново във водеща политическа сила, как да се възкреси идеята за социализма и какво е бъдещето на левицата.

Докато на

Това дискутираха близо 70 социалисти и симпатизанти на столетницата, които се събраха в зала 6 на НДК по същото време, в което на "Позитано" 20 заседава Националният съвет на БСП. Те учредиха ново идейно-политическо обединение в партията - „Платформа „Социализъм ХХІ век“.

Велислава Дърева и Чавдар Георгиев са сред учредителите на новото обединение в БСП.
Велислава Дърева и Чавдар Георгиев са сред учредителите на новото обединение в БСП.

Нямаме проблем с новосъздаващото се обединение в НДК, добре е, че се случва вътре в партията, коментирала лидерката на БСП Корнелия Нинова пред червения пленум. И обяснила, че партията има "исторически опит" в това, напомняйки за Лявото крило, начело на което дълги години беше Янаки Стоилов.

Ана Ананиева, Ана Пиринска и Валери Жаблянов
Ана Ананиева, Ана Пиринска и Валери Жаблянов

Съвпадението със заседанието на пленума е случайно, първоначалната идея беше да се съберем на 14-и, но хората от провинцията нямаха възможност да дойдат, обясни от името на организаторите Георги Пирински. Най-общото послание на събралите се в НДК към ръководството на БСП било, че трябва да се обединяват, да се върне диалога в партията. Трябвало да се направи и сериозен анализ как БСП да се върне във водеща политическа позиция.

Елеонора Ангелова
Елеонора Ангелова

Една от задачите ни е обединението да се включи със свои предложения как по-добре да се представи партията на изборите, а по-дългосрочно и другите проблеми в БСП, допълни Пирински.

Докато на

Символично срещата се провежда в зала 6 - същата зала, в която преди 31 г. се проведе кръглата маса. Днес се надяваме тази символика да сътвори съдбоносно решения за левицата, каза Юрий Асланов. И обясни, че са се събрали хора от цялата страна, които наистина са разтревожени за бъдещето на левицата. Предупрежденията, които от няколко години отправяме за това, което се случва с левицата в България, започнаха да се сбъдват, изрази съжаление Асланов.

Георги Тодоров и Валери Жаблянов
Георги Тодоров и Валери Жаблянов

В срещата участват още Велислава Дърева, проф. Ваня Добрева, Ана Пиринска, Ана Ананиева, Валери Жаблянов, Явор Куюмджиев, проф. Димитър Генчев, Георги Тодоров, Чавдар Георгиев, Георги Божинов, Емил Костадинов, Лъчезар Костов, Янчо и Иван Такови, Ненко Темелков, Христо Монов, Петко Тодоров и много други. Към тях се присъедини и говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Валери Жаблянов
Валери Жаблянов

Не правим партия в партията, ние сме партията, обясни Дърева.

Георги Божинов с част от участниците в срещата
Георги Божинов с част от участниците в срещата

Събрахме се тук от желание да възкресим идеята за социализма като бъдеще.

Велислава Дърева и Елеонора Ангелова
Велислава Дърева и Елеонора Ангелова

Събирането е необичайно, защото дълго време бяхме разделени, обясни Валери Жаблянов. Изборите на 4 април нанесоха съкрушителен удар върху БСП и всички се надяваме партията да си стъпи на краката. Да не се бори просто с паралелната държава, а да постави основите на социалната държава, допълни той. И изброи кризисните тенденции в БСП, острите политически грешки, вътрешното противопоставяне.

Валери Жаблянов,  Чавдар Георгиев и Георги Тодоров
Валери Жаблянов, Чавдар Георгиев и Георги Тодоров

В манифеста на "Социализъм XXI век" са разписани основните искания на новото обединение, сред които заседание на 50-ия конгрес на партията, който да приеме неотложни мерки за възстановяване на вътрешнопартийната демокрация, оставка на лидера, безусловна подкрепа за втори мандат на президента Румен Радев и вицето Илияна Йотова, възстановяване ролята на БСП като първостепенна политическа сила, обединяване на лявото пространство и др.

Ана Пиринска
Ана Пиринска

Една от обединителните ни черти тук е, че повечето сме хора, които можем и без БСП, защото сме доказали, че имаме реализация извън партията, каза Георги Тодоров, който на преките избори в партията бе кандидат за лидер. Той определи като непосредствена цел на обединението да върне партията на членовете и избирателите й. Затова били важни и лицата на партията.                                                

Петко Тодоров
Петко Тодоров

Юрий Асланов и Янчо Таков
Юрий Асланов и Янчо Таков

Янчо Таков и Ана Пиринска
Янчо Таков и Ана Пиринска

Христо Монов и Валери Жаблянов
Христо Монов и Валери Жаблянов

Юрий Асланов и Георги Тодоров
Юрий Асланов и Георги Тодоров

Георги Пирински се регистрира за участие в срещата
Георги Пирински се регистрира за участие в срещата

Антон Кутев
Антон Кутев