Китайската сонда „Тиенуън-1“ кацна на Марс

https://www.24chasa.bg/novini/article/9796007 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

Сондата, превозваща първия марсоход на Китай, успешно кацна на Червената планета рано сутринта в събота, пекинско време, съобщава Радио Китай.

„Тиенуън-1“, състоящ се от орбитален апарат, спускателен модул и роувър, беше изстрелян на 23 юли, 2020 г. Това бе първата стъпка на Китай към планетарното изследване на слънчевата система, а целта на настоящата мисия е да се извърши обикаляне в орбита, кацане и изследване на повърхността на Марс.

Космическият апарат навлезе в орбитата на Червената планета през февруари след близо седем месеца пътуване в Космоса и прекара близо два месеца в проучване на подходящо място за кацане.

В ранните часове на 15 май, апаратът започна да се спуска, а капсулата, съдържаща спускаемия апарат и марсохода, се отдели от орбиталния апарат около 04:00 ч. Спускането на апарата в атмосферата на Марс продължи около 9 минути, което бе и най-сложната задача, тъй като без наземен контрол, това бе извършено автономно, каза служител от Китайския център за космически програми и лунни изследвания към Националната космическа агенция на Китай.