САЩ извадиха компания Сяоми от черния списък

https://www.24chasa.bg/novini/article/9796036 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

Изваждането на китайския производителен на смартфони Сяоми от черния списък на САЩ е индикация, че санкциите на американското правителство върху китайските компании са безпочвени, казват експерти, съобщава Радио Китай.

„В глобален мащаб редът и справедливостта на пазара не могат да бъдат нарушавани заради политически причини“, казва Уан Пън, доцент в института „Hillhouse Research Institute“ към Китайския народен университет в Пекин.

В съвместен доклад, предаден във вторник в американски съд, се казва, че Сяоми и Министерството на отбраната на САЩ са се съгласили да разрешат спора около определянето на компанията като „свързана с китайските военни“. Двете страни преговарят конкретните условия, преди да подадат съвместно предложение преди 20 май. От компания Сяоми за момента отказват коментар.

По-рано тази година Сяоми и други осем китайски компании бяха включени в черен списък от американското правителство, заради предполагаеми връзки с китайската армия. Сяоми даде на съд Министерството на отбраната на САЩ и Финансовото министерство през януари. През март окръжен съдия наложи временно спиране на рестрикциите.

„Изваждането от списъка възвърна увереността на компания Сяоми относно разширяването ѝ в чужбина, а това ще допринесе за достъпна на потребителите до по-висококачествени и рентабилни продукти“, казва Дин Дзихуа, експерт към Китайския съвет за насърчаване на международната търговия.

Днес компания Сяоми е третият по големина производител на мобилни устройства, след Самсунг и Епъл.