Турция обмисля план за нормализация на живота след локдауна на 3 етапа

https://www.24chasa.bg/novini/article/9796380 www.24chasa.bg
Ердоган обяви, че Турция постепенно ще облекчи ограниченията след празника Рамазан байрам поради намаляването на случаите на новия коронавирус в цялата страна. СНИМКА: РОЙТЕРС

В рамките на плана за нормализиране на живота след локдауна Турция обмисля стратегия на три етапа, като ограниченията върху ресторантите и кафенетата ще бъдат вдигнати още на първия, пише "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

По-рано тази седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция постепенно ще облекчи ограниченията след празника Рамазан байрам поради намаляването на случаите на новия коронавирус в цялата страна.

Според СиЕнЕн Тюрк планът предвижда на първия етап от нормализацията да бъдат отворени ресторантите и кафенетата, но ще бъде разрешено да сервират само до 20 ч.

Освен това полицейският час ще започва от 21 ч., а не от 19 ч. В събота полицейският час ще бъде отменен напълно, докато в неделя ще остане на първия етап на нормализацията.

Онлайн обучението ще остане, а училищата вероятно ще отворят през септември или октомври в зависимост от епидемичната обстановка.
На втория етап от нормализацията, който се очаква да започне от края на май, работата на кафенетата и ресторантите ще се удължи до 22 ч., като те ще сервират на клиенти на открито с до 50 процента заетост на капацитета. По-малките заведения като чайни ще се нуждаят от разрешение от валийството, за да работят. Очаква се на този етап да бъде отменен полицейският час и в неделя.

На третия етап, който ще започне през юли, ще отпаднат още ограничения. Тогава се очаква да бъдат позволени сватбените тържества с определени мерки за безопасност.

Тогава ще бъде разрешено кафенетата и ресторантите да работят до 23,45 ч., но все още ще е забранено да сервират на закрито.

Турските власти разработват и планове за организация на автомобилния трафик след празника. Милиони напуснаха големите градове като Истанбул и Анкара преди налагането на пълен локдаун на 29 април, за да прекарат Рамазан байрам с близките си в провинцията. Очаква се те да се завърнат след празника. Властите обмислят да разрешат завръщането им в големите градове на групи.