Българите без карантина в Румъния, ако са ваксинирани или покажат отрицателен PCR

https://www.24chasa.bg/novini/article/9796766 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Българските граждани, които пътуват за Румъния, вече няма да подлежат на карантина, ако са ваксинирани срещу коронавирус или покажат отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По информация на посолството ни в Букурещ тестът трябва да е направен до 72 часа преди качване в превозното средство /за пътуващите с обществен транспорт/ или влизането в Румъния /за пътуващите със собствен транспорт/.

След имунизацията трябва да са изминали най-малко десет дни преди пристигането в страната. Поставянето на ваксината се доказва със съответен документ.

Не подлежат на карантина в Румъния и определени категории граждани, сред които водачи на товарни превозни средства с максимален разрешен капацитет над 2,4 тона, водачи на МПС за превоз на хора, които имат повече от 9 места, включително мястото на водача. Сред изключенията от карантината са и пилоти на самолети и летателни екипажи, локомотивни механици и железопътен персонал, трансгранични работници и др.

Във всички останали случаи важи 14-дневна карантина при влизане в Румъния.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството ни в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на имейл Consular.Bucharest@mfa.bg.