Нейнски: Голямото предизвикателство пред служебното правителство е вотът с машините (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9797460 www.24chasa.bg
Надежда Нейнски КАДЪР: Би Ти Ви

Вотът ще бъде машинен – това ще бъде предизвикателство за гласуването в България и в чужбина. Това заяви пред Би Ти Ви Надежда Нейнски – външен министър на България в периода 1997-2001 г., бивш евродепутат и посланик на България в Турция.

Според нея машинното гласуване въвежда невидим ценз – различни експерти в гласуването казват, че това ще затрудни някои хора. Едно от големите предизвикателства пред служебното правителство е да организира вота с машините, допълни тя.

Нейнски напомни, че през следващите два месеца предстоят домакинството на инициативата „Три морета“, Европейският съвет и срещата на НАТО. Според нея не се очаква промяна в позициите ни.

Силно преувеличено твърдението за увеличаване на влиянието от Турция след отпадането на изискването за броя секции за държави извън ЕС, твърди Нейнски.

Ако видим последните избори, когато все още важеше ограничението за 35 секции, броят на гласувалите в една секция в Турция беше доста по-малък, от тези във Великобритания. Партиите, които имат притеснения относно вота могат да изпратят свои застъпници и да проследят как протича вотът, добави тя.

Трябва да запазим парламентаризма и да го превърнем за инструмент на промяна на държавата, заяви още Нейнски.

Не зная къде е лявото и дясното, не знам дали се прави съзнателно това размиване на политическите линии, коментира тя.

Нейнски коментира, че когато няма граница между левите и десните, народът става в опозиция и уточни, че е дълг на демократичните политици да съставят ясни коалиции в следващия парламент.