Проверяват Борис Джонсън за луксозна екскурзия и ремонт

https://www.24chasa.bg/novini/article/9798199 www.24chasa.bg
Британският премиер Борис Джонсън СНИМКА: РОЙТЕРС

Бившият премиер Дейвид Камерън пък отговаря по обвинения в лобизъм

Британският премиер Борис Джонсън е подложен на сериозно изпитание през последните седмици да докаже, че спазва етичните стандарти, на които всички представители на властта в Обединеното кралство трябва да отговарят.

Срещу него започнаха проверки от два специализирани органа, които

следят личните

финанси на

политиците във

Великобритания

и партийните дарения,

след като стана ясно, че е бил на скъпа екзотична ваканция и е направил луксозен ремонт на резиденцията си на Даунинг стрийт. И в двете неща по принцип няма нищо укоримо, ако беше харчил свои пари.

Но има съмнения, че е разчитал на бизнесмени, които са дарители на управляваната от него Консервативна партия, и това не е било декларирано коректно, каквото е изискването.

Първият случай е от 2019 г., когато отива на почивка с годеницата си Кари Симъндс на частния остров Мустик в карибския архипелаг Гренадини, след като печели изборите. В декларацията, която трябва да подаде пред парламента в качеството си на избран за депутат, Джонсън посочва, че 10-дневната им ваканция струва 15 000 паунда и те са платени от бизнесмена Дейвид Рос, който е спонсор на Консервативната партия.

Парламентарният комисар по етика Катрин Стоун обаче прави проверка и стига до заключение, че почивката на премиера е два пъти по-скъпа. Освен това не е платена от Рос, а от компанията, която е собственик на Мустик и на

вилите на

острова, някои

от които струват

20 млн. паунда

Стоун представила това си становище на Джонсън още преди месеци, но той отказал да приеме нейното решение. Премиерът опитва да го отмени, за да избегне риск да му бъде замразен временно депутатският мандат, съобщава “Дейли мейл”.

Политикът обяснява ниската цена с оферта в последната минута, от която се възползвал. Признава, че вилата не е била на Рос, но бизнесменът е платил за нея чрез сложна схема за споделено използване на имотите на острова.

Джонсън обяснява, че неговата сделка да се възползва от къщата е необичайна, но не смята, че е извършил нещо нередно. Освен като място за луксозна почивка Мустик е известен и като данъчен рай и добро място за регистриране на офшорни фирми. Ръководи се от Mustique Island Company, за която се твърди, че първоначално е покрила сметката на премиера за престой във вила на американско семейство.

Говорител на компанията обаче отрича пред “Дейли мейл” да имат нещо общо с ваканцията на Джонсън. Представител на Рос пък посочва, че декларацията на премиера е точна и вилата е уредена като дарение от страна на бизнесмена.

За помощ от дарители се говори и при втория скандал, избухнал около луксозния ремонт, който Борис Джонсън и годеницата му са направили в премиерския апартамент на Даунинг стрийт, за да могат да отглеждат в по-приветлива атмосфера бебето си. Смята се, че за него са

похарчени около

200 000 паунда

и е нает водещ

дизайнер

Сумата е близо седем пъти по голяма от 30-те хиляди паунда, които годишно се полагат на британските министър-председатели за поддръжка на помещенията, в които живеят в резиденцията. Затова логично се появи въпрос кой е платил разликата. Бившият премиерски съветник Доминик Къмингс разкри, че е имало план дарители тайно да поемат разходите.

Самият Джонсън заяви пред парламента, че лично е платил ремонта. По време на изслушването в пленарна зала обаче той умело избегна отговор на основния въпрос кога точно го е направил и кой първоначално е покрил сметката.

Затова Избирателната комисия, която следи партийното финансиране в Обединеното кралство, започна проверка по случая. Неин представител обясни, че има основания да се смята, че може да има злоупотреби в частта за политическите дарения.

Английските политици

са задължени

да декларират

публично всякакви пари,

които получават. Целта е да може да се проследи какви дарения се правят за тях, как се харчат и дали не става дума за сделка от типа “пари срещу влияние”.

Борис Джонсън бе проверяван за неизрядни декларации и преди да стане премиер. Даже през 2018 г. бе задължен да се извини пред депутатите в парламента, че не е посочил над 50 000 британски лири доход в рамките на предвидения по закон 28-дневен срок след тяхното получаване.

Срещу бившия премиер Дейвид Камерън също в момента тече парламентарна проверка. Има съмнения, че той е използвал добрите си лични контакти в управляващата Консервативна партия, за

да осигури по-голям

достъп до

правителствени

заеми на компания

Става въпрос за Greensill Capital, която е наета да подобри ефективността на британското правителство, докато Камерън го ръководи. След като губи властта, той става съветник във фирмата. На няколко пъти е лобирал пред различни министри в нейна полза. И макар да не е установено това да е довело до някакви конкретни резултати, парламентарното изслушване на Камерън допълнително наля масло в скандала за непрозрачните отношения на британските управляващи с бизнеса.

През последните месеци излязоха няколко разкрития за

намеса на

министри в

сключването

на договори

за спешно осигуряване на лични предпазни средства и медицинска техника по време на пандемията. Последното е за вътрешната министърка Прити Пател, която се застъпва за компания на бивш неин съветник.

Фирмата е отхвърлена по време на обществена поръчка за маски миналия май, но след като Пател пише писмо по въпроса до колегата си Майкъл Гоув, тя е сред предпочетените при друга поръчка през юли и получава договор за 103 млн. паунда. Говорител на вътрешния министър заяви, че няма нарушаване на министерските правила за поведение, но опозиционната Лейбъристка партия не смята така и настоява за разследване.

Още повече че това е поредният подобен случай през последните месеци. През април Би Би Си разкри, че Борис Джонсън

обещал чрез

есемес на

бизнесмен

да не плаща

допълнителни данъци,

ако прехвърли бизнеса си за производство на вентилатори за обдишване от Сингапур в Англия по време на пандемията. От правителството твърдят, че в този ход на премиера няма нищо нередно, тъй като той се е опитвал да осигури медицинско оборудване в критичен момент.

Министерският кодекс обаче предвижда подобни форми на лобиране да се извършват в присъствието на служител или частен секретар, който да ги документира. Ако това не се случи, правителственият представител е длъжен веднага да информира кабинета какво е обсъждал от негово име.

Няма данни Борис Джонсън да е направил и това, което още повече засилва съмненията, че той често нарушава правилата за прозрачност, и опасенията, че това може да се превърне в стил на управление на правителството му.