БСП се поправи: няма да спуска водачите по места и да слага гражданска квота вместо другари (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9798435 www.24chasa.bg
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Силово пренареждане ще има само при компрометирани лица, “Позитано” обаче ограничава своите да водят кампания за преференции

Водачите на червените листи да бъдат определени в диалог с местните структури, като Националният съвет вземе предвид разпознаваемостта на кандидатите в съответния регион, а местните структури подкрепят необходимостта в следващата парламентарна група да бъде гарантирано присъствието на нужните специалисти, възрастови групи, баланс между половете и др., което да й даде сила и представителност.

Това е записано в плана за действие на БСП на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, който бе одобрен от Националния съвет на партията в събота.

За лицата от гражданската квота и коалиционните партньори пък ще има по-малко избираеми места за сметка на партийците. Задължително условие при избора им обаче ще бъде да са разпознаваеми и да имат реален принос към резултата на БСП. Препоръчва се също на местата за гражданска квота да не се слагат партийни активисти, като по този начин се заобикалят решения на местни структури. Пример за това в предходния вот бе издателката Светлана Шаренкова, която не бе класирана на избираемо място в столичните листи и се отказа, но след това бе сложена като гражданска квота в листата в Благоевград.

До тези решения се стигна, след като в анализа на резултатите на изборите от 4 април, на които БСП остана трета политическа сила, като основни грешки бяха сочени именно липсата на диалог с местните структури и силовото налагане на водачи и лица от гражданската квота от страна на "Позитано" 20.

Тъй като и самото редене на листите за предходните избори бе съпроводено от голямо напрежение и вътрешнопартийни конфликти по региони, сега Националният съвет препоръчва процедурите да са ясни и честни и да се провеждат при спазване на устава и правилата за номиниране. Трябва да бъде спазено и изискването за повече жени и млади хора в листите.

В документа е разписано още, че пренареждане на листите се прави от Националния съвет в диалог с местните структури и само при крайна необходимост, в случаи "когато има тежки дисбаланси и явно компрометирани и непопулярни лица", което може да навреди на кампанията не само в регионален, но и в национален план. За вота през април "Позитано" 20 пренареди изцяло листата на структурата в Пловдив, като изхвърли от нея близки до Георги Гергов социалисти, а включи свои привърженици. Това доведе до нисък резултат на червените в Града под Тепетата, независимо, че начело на листата бе лично лидерката.

С приетия документ се препоръчва също в листите да няма служители от партийния апарат на соццентралата, особено от звената, които са по-натоварени в кампанията - орготдел и пресцентър, каквито имаше на предишния вот.

В същото време в плана за действие обаче се разписват ограничения за воденето на преференциални кампании. "Да се направи усилия преференциалните кампании на кандидатите да бъдат подчинени на общата областна, респективно национална кампания. Освен единната визия, трябва да се определят и рамките, в които кандидатите могат да имат индивидуални срещи и в които ще се ангажират с общи за листата мероприятия, за да се създаде усещането за екип и обща кауза", пише в документа. Това условие ще бъде включено в декларацията за съгласие, която подписват кандидатите. "Задължително е да се избягват конфликти и взаимни нападки и противодействие в рамките на листата", гласи още документът.

С него се въвежда и изискване да се преустанови практиката на отделни конкурентни щабове на водача и на Областния съвет на БСП. Разписано е категорично, че Областният щаб ще бъде водещ и ще носи отговорност за кампанията и представянето на БСП в региона. Същевременно обаче се допуска водачът да има свой щаб, стига той да се вписва в общата предизборна стратегия в региона.

Чрез кампанията БСП ще търси консолидация на левия вот, но няма да допуска свои да работят за други формации. „Категорично няма да останат без последствия опити като от предишната кампания социалисти да подпомагат други коалиции при изграждането на техните регионални структури, при формирането на листите им и в самата кампания“, е записано в документа. Според запознати този текст е включен заради съмненията, че червени по места работеха за Мая Манолова в предишната кампания.

Планирането на соцкампанията в национален план пък ще е балансирано между необходимостта БСП да се позиционира като водеща лява партия, но в същото време оставя мостове за взаимодействие в следващия парламент с всички формации, които споделят вижданията й за дълбока промяна.

Националните послания трябвало да бъдат „преведени“ чрез регионални кампании към конкретни групи от избиратели извън твърдото ядро на партията. При публични изяви и срещи червените кандидати ще се фокусират преди всичко „за какво“ са и „към кого“ се обръщат, а не „срещу“ А националният щаб ще следи областните кампании и там, където има пропуски, неефективност или пасивност, ще изпраща специалисти да помагат. Към щаба ще има екип, който да подготвя червените кандидати за участие в диспути. Водещи политици от БСП пък ще тръгнат на обиколка из страната.

Разясняване как се гласува с машина, отделна младежка кампания и специален акцент върху българите зад граница с по-активна кампания в социалните мрежи, са сред другите цели на БСП, заложени в плана.

Отчита се, че кампанията ще бъде проведена в нови условия с оглед кризата от COVID-19, която вече нямало да се използва целенасочено за политически цели, както правело правителството на Борисов. Затова пред БСП отпадали препяствията за разгръщане на по-активна кампания с пряка комуникация извън партийния актив и твърдото ядро. Този път гражданите като цяло щели да гласуват по-свободно, защото частично отпадал фактора "страх" след отстраняването на правителството на ГЕРБ и частичен натиск върху администрацията можело да има само от местната власт, пише още в документа на социалистите.

БСП обаче ще следи за действията на служебното правителство и ще му оказва натиск за предприемане на мерки срещу купуването на гласове.