Западни и руски медии коментират израелско-палестинският конфликт

https://www.24chasa.bg/novini/article/9799220 www.24chasa.bg
Ивицата Газа СНИМКА: РОЙТЕРС

"Когато избухнат боеве между Израел и Хамас, следват въпроси за военни престъпления", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Цивилните плащат особено висока цена в последното избухване на насилие между Израел и Хамас в ивицата Газа и това поражда настоятелни въпроси как се прилагат към тези боеве законите за водене на бойни действия: кои военни действия са законни, какви военни престъпления се извършват и от кого ще бъде потърсена отговорност, ако изобщо бъде потърсена, пише вестникът.

Според експерти изглежда и двете страни нарушават тези закони: движението Хамас е изстреляло над 3000 ракети по населени места в Израел, което е очевидно военно престъпление. А Израел, макар и да казва, че взема мерки да избягва цивилните жертви, подлага ивицата Газа на толкова интензивни бомбардировки, убивайки семейства и срутвайки сгради, че това вероятно съставлява непропорционално използване на сила, което също е военно престъпление, предаде БТА. 

Не е възможно да се правят юридически отсъждания в разгара на боевете. Някои факти обаче са ясни. При израелски въздушни удари и артилерийски обстрел на ивицата Газа с население 2 милиона души са убити най-малко 197 палестинци, в това число 92 жени и деца, между миналия понеделник и снощи. При ракетния обстрел на Хамас пък са убити най-малко 10 израелски граждани, в това число две деца - повече отколкото в предишната война от 2014 г., която продължи над седем седмици, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Конфликтът между Израел и Хамас устремно навлиза във втората си седмица, с нови въздушни удари в ивицата Газа", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".

Няма особени признаци за отслабване на конфликта въпреки дипломатическите усилия, включително първия двупартиен призив от Конгреса на САЩ за прекратяване на огъня, отбелязва вестникът.

"Ивицата Газа е разтърсена от нови въздушни удари, след като Нетаняху се зарече атаките да продължат с пълна сила", е заглавието на в. "Гардиън".

Външни министри и посланици призоваха за прекратяване на огъня и за спазване на международното хуманитарно право и от двете страни, но няма признаци дори за временно примирие, за да могат медицинските работници в Газа да извадят хората, живи или мъртви, изпод отломките на срутени сгради.

Бойните действия постоянно ескалират през последната седмица и са вече най-тежките в територията от опустошителната война между Израел и Хамас през 2014 г., отбелязва британският вестник.

Световната общност не успява да помири Израел и Палестина, констатира руският в. "Комерсант" под заглавие "Война до последната ракета".

Над 200 души загинаха за седмица бойни действия между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа. За спиране на огъня все още не става и дума. Израел чака Хамас да свърши ракетите, но според медиите бойците му разполагат с доста засега. Но рано или късно запасите им ще привършат и Хамас, както обикновено, ще склони на преговори с посредничеството на Египет. Тогава въпросът ще е колко ще изтрае статуквото, ако страните все пак се споразумеят, пише всекидневникът.

Онлайн изданието "Медуза" помества обширна фотогалерия, показваща разрушенията в израелски градове и в Газа след ответните удари на еврейската държава.

В израелско-палестинското противопоставяне се включват все повече хора от различни страни, посочва "Росийская газета" по повод антиизраелските демонстрации в редица държави. Има и акции на солидарност с израелците, но те са по-малко, уточнява московският официоз.

Русия традиционно е посредник в този конфликт и от гласа й зависят много неща, заявява зам.-председателят на горната камара на руския парламент Константин Косачов, цитиран в материала, според когото Москва "полага дипломатически усилия на всички равнища", за да бъде спряна ескалацията. Експертът Яков Миркин пък разглежда "сложната икономика" на Западния бряг и Газа, демографските въпроси и проблемите на "свръхактивната, готова за бунт" палестинска младеж, обяснявайки "от какво е направена експлозивната смес" в региона.

Палестинско-израелският конфликт скара американците - по-рано обществото в САЩ подкрепяше еврейската държава, но сега мнозина застават на страната на арабите. Това проличава особено в младежките социални мрежи и в лагера на ляволибералните демократи, отбелязва "Известия".

Бившият съветски човек е отраснал с аксиомата, че палестинският народ води справедлива борба срещу израелската военщина. Но трийсетте години, откакто Русия води собствена война с ислямския тероризъм, силно девалвираха тази аксиома, пише "Комсомолская правда".

"Палестинските брадати борци, пускащи ракети срещу израелски градове, не се отличават много от брадатите борци, взривявали московското метро и жилищни сгради във Волгодонск", обяснява вестникът, напомняйки атентати на чеченски и дагестански екстремисти.

Иран обеща да се притече на помощ на палестинските групировки, пораждайки опасения, че може да спрат виенските преговори за възстановяване на ядрената сделка с Техеран. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обаче изрази убеденост, че диалогът във Виена ще продължи, пише "Независимая газета".

"Щом става дума за някаква злонамерена дейност, в която може би се включва или не Иран, това само подчертава колко е важно да се направи всичко възможно, за да се гарантира, че Иран никога няма да получи ядрени оръжия. Тъй че преговорите във Виена продължават", цитира изданието коментар на Блинкън.

"Новая газета" помества "разкази от първо лице" за "живота на рускоезичните хора в Израел под постоянния ракетен обстрел".

Рускоезичните евреи в Израел са много, всяка година там пристигат евреи от Русия и други бивши съветски републики. Но докато всеки израелец знае от детинство що е то бомбоубежище, за рускоезичните това е реалност, с която тепърва трябва да свикнат, се казва в статията.

В старите израелски къщи може и да няма бомбоубежище, но в много райони има големи помещения с тоалетни, климатици, хладилници. Понякога ги зареждат предварително с вода. Възрастните хора и онези, които трудно биха стигнали бързо до укритие, могат да пренощуват в такива убежища, проследявайки кога се включват сирените чрез специална функция на приложението "Телеграм".

Местните хора смятат, че колкото по на север живееш, толкова си на по-сигурно място. Когато има обстрели, мнозина се местят при роднини или приятели в Натания или Хайфа. В Израел има цяла система - хората канят да им гостуват жители на градове, по-близки до ивицата Газа, като Ашкелон, Ашдод и Сдерот, за да може временно да ги напуснат. Понякога обаче сирените ги заварват на път, разказва "Новая газета".