Николай Денков представи приоритетите на МОН, сред тях нямало думичката "ревизия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9799318 www.24chasa.bg
Николай Денков представи приоритетите на Министерството на образованието СНИМКА: Велислав Николов

Пръв приоритет на Министерството на образованието е провеждането на зрелостните изпит. Вторият приоритет е подготовката за следващата учебна година. Трети приоритет е завършването на картата за висшето образование в България. Това заяви пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

"Последен приоритет на служебния кабинет е преглед на дейностите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с Министерството на образованието", каза още той.

Думичката "ревизия" не фигурира в нашите приоритети. Така отговори министър Денков на въпрос дали ще се прави ревизия на предходното управление. Като ръководител на министерство съм длъжен да направя преглед как се изразходват средствата, дали е ефективно, дали има нарушения, но това ще бъде направено по надлежния ред. Ако има нещо, което е важно, ще го научите, каза още министър Денков. 

На брифинга той представи четиримата си заместници.

По тези 4 приоритета МОН ще работи със заместник-министър Мария Гайдарова, която ще отговаря за всички дейности, свързани с училищната мрежа: завършване на учебната година и подготовката на следващата.

„Тя е известен специалист. Един от водещите в България учители, директор на училище, свързан с въвеждането на иновативни практики. По отношение на анализа на проблемите в училищното образование, ще работим с Евгения Пеева, която също има многогодишен опит в тази област. Тя е ръководила и редица проекти, финансирани от ЕК и проекти в партньорство с МОН. В това отношение, заедно със зам.-министър Гайдарова, ще се допълват, за да имаме пълната експертиза, необходима за подготовката за следващата година. По отношение на висшето образование, заместник-министър Генка Петрова ще координира дейностите, свързани с изследователските университети и със завършване на картата на висшето образование. Тя е била заместник-ректор 8 години в Медицинския университет в София и е работила по редица европейски и национални проекти. Тя има много богат опит и в тази област. По отношение на научната дейност, заместник-министър Нели Косева, която идва в качеството си на главен секретар на БАН по отношение на научната дейност“, представи екипа си Денков.

Той подчерта, че по всеки от заместник-министрите ще работи в рамките на своята компетентност по отношение на Плана за възстановяване и развитие. Международната дейност ще бъде кооридинирана от Евгения Пеева.

Николай Денков представи приоритетите на МОН, сред тях нямало думичката