Иванка Шалапатова: Ранното детско развитие е ключов фактор за бъдещето на едно дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/9799342 www.24chasa.bg
Д-р Иванка Шалапатова

Интервю с д-р Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За нашите деца" , във връзка с фондонабирателна кампания за Комплекса за ранно детско развитие в град Пловдив

- Д-р Шалапатова, фондация „За нашите деца“ помага на деца в риск и родители в нужда в продължение на повече от 20 години. Често споменавате, че ранното детско развитие е ключов фактор, определящ бъдещето на едно дете. Как Фондацията допринася за развитието на децата?

- Да, ранното детско развитие е ключов фактор и той определя в голяма степен бъдещето на едно дете. 90% от мозъчната дейност на човека се развива в първите години от живота му, а инвестициите в ранното детство носят над 10 пъти възвръщаемост за обществото. Подценяването на работата с детето, докато то е малко, води до много тежки последствия в следващите периоди на развитието му.

Инвестициите и подкрепата през първите 7 години са гаранция за успешно развитие на децата и бъдещата им успешна интеграция и реализация в обществото. Ние насочваме усилията си към подкрепа не само на детето от най-ранната му възраст, но и на неговото семейство, така че то да може да се справи с предизвикателствата, пред които е изправено. За да осигурим най-добрата грижа, създадохме Комплекс за ранно детско развитие в София. На финалната права сме в създаването на такъв и в Пловдив. Най-голямото предимство на комплексите от такъв тип е, че на едно място, през един вход, на една ръка разстояние децата и семействата получават цялата им необходима подкрепа, която осигуряват различни специалисти.

- Как най-често семействата в нужда достигат до вас? Колко важна е навременната грижа?

- Част от семействата, които се нуждаят от подкрепа за децата си идват при нас, насочени от социалните служби, все по-често се обръщат към нас и хора, научили за Фондацията от свои близки или от семейства, които вече са ползвали наши услуги. За нас подкрепата навреме е от ключово значение и, както вече казах това е особено важно за децата в ранна детска възраст, с които ние работим.

- Каква е стратегията ви за устойчиво развитие на Фондацията през следващите години?

- Ние имаме ясна стратегия за развитие на организацията, която следваме и не спираме да адаптираме от създаването на „За нашите деца“ до днес. Именно на това се дължат успехите ни. Основните стълбове за нас са развитие и разширяване на услугите за деца и семейства, интегриран подход, внедряване на иновативни практики и поддържане на високо ниво на компетентност в екипа. Финансирането на дейностите ни от различни източници гарантира устойчивост на фондацията и ни дава спокойствие да развиваме услугите си и да внедряваме новости и иновации, които иначе не бихме могли да си позволим.

- На 18 май в Пловдив ще се състои бизнес коктейл за корпоративни дарители, който да подпомогне откриването на Комплекс за ранно детско развитие в града. Разкажете ни повече за него – какво ще представлява той?

- Комплексът за ранно детско развитие в Пловдив ще събере на едно място бъдещето, настоящето и миналото на един от символите на съпричастност и благотворителност в името на децата. Той е разположен в емблематична за града сграда с богата история – първото в България сиропиталище и бивш дом за деца, лишени от родителски грижи „Рада Киркович“.

В Комплекса за ранно детско развитие ще предоставяме и развиваме разнообразни социални услуги за постигане на оптимално развитие на децата в ранна детска възраст, подкрепа за сигурна семейна среда и преодоляване на рисковете за живота и здравето на малките. Ще обединим усилията си със специалисти от здравния, образователния и социалния сектори, за да осигурим пълноценно развитие и щастливо детство в семейна среда на повече деца, за да има по-добро бъдеще България. Ще съберем на едно място цялата палитра от услуги за децата и семействата, които ще има достъп до зала за психо-моторика и библиотека на играчките, сензорна зала, специализирани кабинети за работа с логопед, психолог, рехабилитатор. Част от Комплекса ще бъдат Музей на деинституционализацията и Академия за развитие и учене.

- На какъв етап от изграждането му сте достигнали в момента и какви са стъпките, които предстоят?

- Приключва преобразяването на помещенията, което осъществяваме изцяло с дарения. През следващите седмици предстои тяхното оборудване. Надяваме се, че през юни ще можем да посрещнем първите деца и семейства и ще им окажем подкрепата, от която имат нужда.

- Знаем, че не малък брой представители на местния бизнес вече са подкрепили с финансови и материални средства този нов проект. Как успявате да ги ангажирате със своята кауза?

- В Пловдив наблюдаваме изключително силна обществена ангажираност с нашата кауза, която се дължи на дългогодишната традиция в дарителството, както и на загриженост към съдбата на децата в риск. Още след Освобождението в Пловдив Олга Скобелева, заедно с още няколко жени на висши руски офицери в Източна Румелия и жените от Пловдивското женско благотворително дружество „Майчина грижа“, създават основите на бившия дом “Рада Киркович”, в чиито помещения ще бъде изграден Комплексът за ранно детско развитие. Дамите полагат неимоверни усилия да осигурят подслон, грижа, възпитание и образование за деца сираци или полусираци, деца на болни и социално-слаби родители. Тяхната мисия ни вдъхновява и мотивира още по-активно да търсим подкрепата на дарителите.

За местния бизнес, който застана зад нашата кауза, беше важно да разбере значимостта и ролята на Комплекса за подобряване на благосъстоянието на децата и родителите в цялата област. Компаниите, които ни подкрепиха, инвестират не само в сградата, но и в грижите, които ще получават стотици деца и семейства – всички те са част от местната общност, а някои от тях дори биха могли да бъдат техни служители.

- Каква е оставащата сума, необходима за финализиране на ремонтните дейности на място? Разчитате ли и на индивидуални дарители за събирането на тези финансови средства?

- Сумата, която остава да наберем, за да приключим ремонтните дейности и да открием Комплекса за ранно детско развитие в Пловдив е на стойност 150 000 лв. Освен подкрепата на корпоративни дарители, ангажираме и местната общност като даваме възможност на всеки един човек да ни подаде ръка като изпрати SMS с текст DMS DETSTVO на номер 17 777. Вярваме, че значими каузи като тази имат силата да обединяват хората и именно такъв е нашият стремеж за Пловдив – да намерим онези съмишленици, с които да успеем да сбъднем тази мечта и да дадем шанс за развитие на децата в ранна възраст,

- В какво вярвате и какво вдъхновява фондация „За Нашите Деца“ да продължава да помага на най-малките и техните семейства? Разкажете ни накратко за бъдещите си планове.

- Вярваме в силата на семейството и че децата са нашето бъдеще. Вдъхновяват ни децата, които постигат чудеса пред очите ни, усмивките им и благодарността на семействата, с които работим. За нас всяко детско постижение е мотив да продължим напред. Нашата амбиция е все повече да разширяваме възможностите си за подкрепа, както и да разгърнем дейността си в общините в областите София и Пловдив.

Нашата мечта е всяко дете да има възможност да развие пълния си потенциал, за да израсне като щастлив и успешен възрастен. Важно е да създаваме повече такива възможности и ние се стремим да помагаме и на родителите да ги откриват. Нашата цел, опита и промяната, която осъществяваме дават основа за реализирането на по-добри политики, които съответстват на най-новите европейски тенденции за развитие на децата.