Foreign Policy: Политиката на Джо Байдън „САЩ на първо място“ разпространява болка по целия свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/9799604 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

На 12 май американското списание „Външна политика“ (Foreign Policy) публикува на сайта си статия под заглавие „Политиката на Джо Байдън „Америка на първо място“ разпространява болка по света“. Неин автор е Джоузеф Съливан, старши съветник към „Линдзи Груп“ и бивш член на Икономическия съвет към Белия дом при администрацията на президента Тръмп, предава радио Китай.

В статията се казва, че макар Байдън да е критикувал политиката на бившия президент Тръмп „Америка на първо място“, фактите сочат, че сегашният стопанин на Белия дом преследва интересите на САЩ по начини, които са в ущърб на други страните по света.

Така например, Байдън разрешава износа само на малки количества ваксини срещу COVID-19, а позицията му относно отказа от патентите върху ваксините прикрива изключително обезпокоителния факт, а именно, че до момента страната е споделила от запасите си само 3 милиона дози с други държави.

Някои други мерки на администрацията на Байдън, дори ако те не се прилагат умишлено като ваксинния национализъм – също са доста вредни за другите страни. Въпреки че икономическата политика на САЩ цели насърчаване на вътрешния растеж, тя причини историческо увеличение на цените на основните стоки на едро, включително храните, което засяга най-силно бедните и принуждава други страни да избират между облекчаване на глада и намаляване на въздействието на пандемията върху икономиката.

Ако служителите на централните банки от всички страни усещат натиска от поскъпването на храните, тогава трудностите на развиващите се страни са най-тежки. Семействата там харчат по-голяма част от бюджета си за храна, затова САЩ най-малко ще се грижат за инфлацията на храните, причинена от администрацията на Байдън.